Majstori baroka

Predstavićemo ostvarenja Johana Rozenmilera.

Ovaj nemački kompozitor, trombonista, orguljaš i pedagog najveći deo svog stvaralačkog života proveo je u Italiji. Njegova muzika bila je izuzetno cenjena i u Nemačkoj, te je direktno zaslužan i za širenje elemenata italijanskog stila komponovanja na sever evropskog kontinenta.

Osnovno muzičko obrazovanje stekao je u Elsnicu, gde je rođen 1619. godine, a maturirao je na teološkom fakultetu Univerziteta u Lajpcigu. U tom gradu je nastavio svoje muzičko obrazovanje kod kantora škole Svetog Tome, Tobijasa Mihaela, gde je postao jedan od asistenata 1642. godine. Radio je jedno vreme kao orguljaš u crkvi Svetog Nikole, a obećano mu je i mesto kantora škole Svetog Tome. Zbog izvesnog skandala u koji je bio umešan, a ticao se njegove seksualne opredeljenosti, izuzetno perspektivna karijera ovog kompozitora je prekinuta i on se preselio u Hamburg, a potom u Italiju.

Tu je počeo da radi kao trombonista u crkvi Svetog Marka u Veneciji, a veoma brzo stekao je reputaciju veštog kompozitora. Pri kraju života vratio se u Nemačku, u Volfenbitel, gde je radio u službi vojvode od Brunsvik-Lineburga. U tom gradu je i umro, 1684. godine.

Autor emisije Jelena Damjanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво