Milorad Belančić: Beleškarenje

U ciklusu BELEŠKARENjE, možete slušati kratke tekstove nedavno preminulog filozofa i dugogodišnjeg urednika Trećeg programa Radio Beograda Milorada Belančića.

Druga knjiga filozofskih zapisa i kratkih tekstova Milorada Belančića pod istim naslovom kao i prva zbirka. „Beleškarenje", okuplja manje stroge Belančićeve refleksije pre svega o filozofiji i umetnosti, ali sadrži i nekoliko proznih zapisa. Unekoliko manje stroga procedura izvođenja filozofskih stavova ne oduzima ovim tekstovima prodornost. Naprotiv. Kao da ih upravo opušteniji ton čini oštrijim i dalekosežnijim.

U tekstu „Preokrenuti platonizam", na primer, u filozofskoj refleksiji o umetnosti, Belančić varira ideju o identitetu, pokazujući da umetnost po sopstvenom položaju u svetu mora biti u stanju da se odupre svakom identitetskom stvrdnjavanju, s koje god strane identitetskog kruga da dolazi: bilo kao idealna (platonovska) konstrukcija, bilo kao njena puka suprotnost. U suprotnom umetnost i sama postaje žrtvom ukalupljavanja koje joj oduzima supstanciju. U tekstu „Prodor u vizuelno" Belančić sledi istu nit, ali ovoga puta je okreće protiv predstave kao onoga što uvek zahteva nekakav prethodno dat identitet koji se mora predstaviti. Drugim rečima, kao i u svojim „velikim knjigama" Milorad Belančić je i u filozofskim zapisima nastavio da dekonstruiše stvarnost, a naročito one njene stvrdnute, opasne delove koji ne propuštaju svetlost.

Urednik Ivan Milenković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво