Studije

Verner Hamaher: Imati neimajući

U sedmičnom ciklusu STUDIJE, od ponedeljka 16. do četvrtka 19. oktobra, možete slušati tekst Vernera Hamahera iz 2014. godine „Imati neimajući”. S engleskog prevela Milica Rašić.

Tema briljantnog teksta Vernera Hamahera čuvena je formulacija Hane Arent iz njenih „Izvora totalitarizma": pravo da se imaju prava. Ta, naizgled zdravorazumska konstatacija, lebdi iznad ponora užasa, besmisla i neprestane borbe za dostojanstvo ljudskog života. Da bi, naime, Jevreji postali plen nacista, morali su, najpre, biti lišeni osnovnih prava, što se i dogodilo usvajanjem Ninrnberških zakona iz 1933. godine. Lišeni prava da imaju bilo kakva prava, Jevreji ne samo da su postali drugorazredni građani, već su bili lišeni građanskog statusa. Postali su gotovo neljudi.

Hana Arent, dakle, tvrdi da smo postali „svesni postojanja prava da se imaju prava (a to znači da se živi u okviru gde se nekome sudi prema njegovim delima i uverenjima) i prava da se pripada nekoj vrsti organizovane zajednice tek kada su se pojavili milioni ljudi koji su ta prava izgubili i nisu mogli da ih povrate zbog nove globalne političke situacije", a Hamaher, preuzimajući taj motiv, na izrazito dinamičan način, s istanačnim spekulativnim darom, razvija tu tvrdnju koja je jednako aktuelna i posle šezdesetak godina od kad je izrečena.

Urednik emisije: Nemanja Mitrović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво