Portreti

Srđan Vučinić: Arhivar nemogućeg – Bora Ćosić

U ciklusu PORTRETI, možete pratiti eseje Srđana Vučinića. Tekstovi će uskoro biti objavljeni u knjizi „Portreti: 24 sličice u sekundi” u izdanju Filmskog centra Srbije.

Srđan Vučinić u tekstu o Bori Ćosiću ističe da je, između ostalog, reč o autoru koji je sakupio, popisao, klasifikovao i izložio predmete svog bogatog bioskopskog iskustva u knjizi Vidljivi i nevidljivi čovek (prvi put objavljenoj 1962. godine u Zagrebu). Vučinić smatra da je u pitanju jedna od prvih knjiga iz pera nekog našeg autora koja obrađuje sve glavne etape i sineaste u dotadašnjem razvoju filmske umetnosti.

Čitajući ovu Ćosićevu knjigu, Vučinić se pita kakva je to strast vodila mladog Ćosića da ispiše esejističku povest filma. „Iščitavajući je ponovo, stekao sam utisak kako u Vidljivom i nevidljivom čoveku na sceni imamo pisca na pragu prave stvaralačke inicijacije, u opsesivnoj potrazi za utvarama, fantomima i fantazmima, za oniričkim i trancendentalnim doživljajem - jednom reči, za svim onim što mu u doba još uvek jednobojne, sive real-socijalističke svakodnevice 50-ih, jedino iskustvo kinematografa može priuštiti", piše Srđan Vučinić.

Urednica Olivera Nušić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво