Filozofija medija

Mediji i alternativa – Damir Smiljanić i Olivera Nušić

Izlaganja Damira Smiljanića „Medial turn – alternativno mišljenje ili prolazna moda?” i Olivere Nušić „Novi mediji – stara alternativa” zabeležena su na konferenciji "Filozofija medija: mediji i alternativa” koja je nedavno održana u Jagodini.

Damir Smiljanić smatra da je poslednjih godina u akademskim krugovima - posebno onim nemačkim - počeo da kruži govor o "medijalnom obrtu" (medial turn). Pod njime se podrazumeva zaokret od jezičko-pojmovne orijentacije u filozofiji ka široj medijskoj perspektivi. Mediji se uzimaju za one forme kroz koje se artikuliše ljudsko znanje i oblikuju međuljudski odnosi. Pojam medija služi kao šarka za povezivanje različitih disciplina kao što su filozofija kulture, filozofija tehnike, epistemologija, etika i estetika. Iz te vizure filozofija medija poprima ulogu nove "prve filozofije". Smiljanić u svom izlaganju promišlja ulogu medija u preorijentisanju filozofske misli i preispituje univerzalističke pretenzije filozofije medija.

Olivera Nušić je u svom izlaganju podsetila na „Republiku ljudi od pera" (République des Lettres) kao istorijsku alternativnu društvenu mrežu nastalu u vreme prosvetiteljstva u Evropi. Ta nekadašnja "mreža" predstavljala je utočište pred dominantnom stvarnošću i diskursom i vid njihove subverzije, odnosno palarelni svet slobode u okviru "starog režima". I tada, kao i danas, uspešnost mreže zavisi kako od prohodnih kanala komunikacije tako i od onoga šta u njima i kroz njih ima da se saopšti. Autori teksta su Olivera Nušić i Predrag Krstić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво