Tribine

Jirgen Koka: Istorija kapitalizma

Večeras možete pratiti izlaganja istoričara Milana Ristovića, Ljubinke Trgovčević i Predraga J. Markovića. Snimak je zabeležen na razgovoru o knjizi „Istorija kapitalizma", socijalnog istoričara Jirgena Koke, koji je povodom njegove posete Beogradu organizovan u ponedeljak, 9. oktobra u Gete institutu.

Jirgen Koka, profesor emeritus, predavao je Istoriju industrijskog sveta na Slobodnom univerzitetu u Berlinu. Smatra se jednim od najznačajnijih socijalnih istoričara današnjice. Od 2001. do 2007. godine rukovodio je Berlinskim centrom za društvene nauke.

Autor u knjizi „Istorija kapitalizma" pruža jasan i pregledan uvod u kojem objašnjava istorijski nastanak i širenje kapitalizma od početka modernog doba, kao i njegovu globalnu ekspanziju počev od 19. i 20. veka. On ne posmatra samo procese trgovine i industrijalizacije, nego istovremeno i trajne promene radnih i životnih svetova. Koka daje jedan zanimljiv i izuzetno podsticajan pogled na „ekonomski režim za koji se verovalo da je poslednja reč istorije".

Knjigu je s nemačkog prevela Maja Matić, a objavila izdavačka kuća „Klio".
Urednica Olivera Nušić.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво