Vek harmonike – Ksenija Sidorova i kvartet Spikeri

Slušaćete snimak nastupa ovih umetnika održan 18. jula na festivalu u letonskom gradu Jurmala. Na programu su bila dela Volfganga Amadeusa Mocarta, Antonjina Dvoržaka i Astora Pjacole.

Ksenija Sidorova rođena je 1988. godine u Rigi, a studirala je u Londonu gde je i magistrirala na Kraljevskoj muzičkoj akademiji. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za umetnički rad, a 2012. godine osvojila je i međunarodnu nagradu fondacije koja nosi ime operskog pevača Brina Terfela. Pored solističkih nastupa, Sidorova se predstavila publici i kao kamerni muzičar i to u saradnji sa gudačkim kvartetom Bruks, Simfonijskim orkestrom Letonije, ansamblom Simfonijeta iz Rige, potom sa orkestrom teatra Mariinski, Kamernim orkestrom iz Beča i drugim.

Interpretacije Ksenije Sidorove odlikuje izuzetna virtuoznost i jasna dinamička ekspresivnost, a kritičari je često nazivaju „princezom harmonike". Veoma je angažovana na promociji harmonike kao instrumenta klasične muzike u osnovnim školama širom Velike Britanije.

Kvartet Spikeri je 2011. godine osnovala grupa koncert-majstora Nacionalnog simfonijskog orkestra Letonije. Ime kvarteta potiče od rezidencijalne dvorane Spīkeri u Rigi. U sastavu ovog ansambl su: Marta Sparnina - violina, Anti Kortelanines - violina, Intea Abakuka - viola, Eriks Kirsfelds - violončelo.

Urednica Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво