Putevi proze – Andrej Blatnik: Kapiraš?

U emisiji PUTEVI PROZE, u sredu, 4. i četvrtak, 5. oktobra, možete slušati kratke priče iz zbirke „Kapiraš?”, slovenačkog pisca Andreja Blatnika.

Reciklaža

Čudno je probuditi se u nepoznatom stanu. Pogledaš ženu što leži kraj tebe. Kako si dospeo tu? Ne možeš, zaboga, u vozu startovati ženu koja čita Koelja. Ali dešava se. I sad si tu. Ona spava. Slušaš: još diše. Stašno bi bilo kad bi prestala. Koga bi zvao? Kako bi objasnio? Sada se sve još može srediti. Ostaci prethodne večeri po podu, hrana i piće. Sredio bi to, ne želiš da budeš nekoristan, čini ti se da je bilo lepo, prethodno veče, niste mnogo pričali, sve je išlo i bez reči. Međutim: nije lako na nepoznatom terenu. Kako reciklirati otpatke? Nekada si o nepoznatim stanovima sudio na osnovu knjiga i ploča. Gde god otišao: munjevit pogled po policama. I znao si. Sad se na to više ne možeš osloniti. Knjige i bendovi sve više liče jedni na druge. Sada je važna reciklaža. Gde papir, gde staklo, gde organsko smeće. Osvrćeš se naokolo, pogledaš ispod lavaboa, nema baš puno izbora, jedna jedina kanta. Ne postoji druga mogućnost. Nečujno obuvaš cipele.
(iz zbirke priča Kapiraš?")


Andrej Blatnik (1963) je pisac, prevodilac i urednik. Studirao je opštu književnost, sociologiju kulture, američku književnost i komunikologiju. Radi kao urednik Cankarjeve založbe i predaje na Katedri za Bibliotekarstvo, informatiku i izdavaštvo na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Od 2007. do 2015. godine bio je predsednik žirija srednjoevropske nagrade Vilenica.
Blatnik je objavio nekoliko romana među kojima su: Baklje i suze (1987), Tao ljubavi (1996), Promeni me (2008); knjige priča: Buketi za Adama venu (1983), Biografije bezimenih, (1989), Promene koža (1990), Zakon želje (2000) i Kapiraš? (2009); knjige studija i eseja: Papirni lavirinti (1994), Gledanje preko ramena (1996), Neonski pečati (2005); kao i udžbenik Pisanje kratke priče (2010). 
Njegove kratke priče prevedene su na više od trideset svetskih jezika, a prevodi knjiga izlaze kod uglednih inostranih izdavača. Blatnik piše radio drame i prevodi s engleskog (Anais Nin, Stiven King, Silvija Plat, Pol Bouls).

Zbirka priča Kapiraš? biće objavljena u izdanju Geopoetike.
Čita Aleksandar Božović.
Urednica Olivera Nušić.





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво