Muzika viva

Festival kamerne muzike u Vitenu 2017

Predstavljamo delo Harisona Bertvisla Sekvence kuće svile, za gudački kvartet. Slušaćete snimak sa koncerta održanog 5. maja u svečanoj sali u Vitenu.

Sekvence kuće svile su treći po redu gudački kvartet koji je Bertvisl posvetio Arditi kvartetu. Naziv kompozicije upućuje na fabriku svile koja je postojala u Viltširu, gde je kompozitor rođen i odrastao. Ipak, muzički izraz ovog autora ne ostavlja mesta poređenju sa odlikama svilene tkanine, već je ispunjen previranjem deonica, ritmičkim oštrinama, disonancama i gustom fakturom. Kvartet je jednostavačan, i izgrađen je na jednom od principa koji se često susreću u Bertvislovom opusu. Radi se o stvaranju svojevrsnog muzičkog mehanizma, stalnom pokretu promenljivih zvučnih paterna, nalik onom satnom - na šta se i odnosi reč sekvence u nazivu dela, koji generiše veliku formu vanredne energije.

Delo je nastalo kao zajednička porudžbina Zapadnonemačkog radija, Udruženja za savremenu muziku iz Milana, Festivala savremene muzike u Hadersfildu, Filharmonije iz Pariza, Kvarteta Arditi i londonskog Vigmor hola gde je premijerno i izveden.

Urednica Sanja Kunjadić



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво