Hronika Trećeg programa

U večerašnjoj emisiji možete pratiti osvrt Dubravke Stajić na knjigu Dragomira Bondžića „Između ambicije i iluzuje – nuklearna politika Jugoslavije 1945–1990”, koju je prošle godine objavi Institut za savremenu istoriju iz Beograda.

U svojoj novoj knjizi Dragomir Bondžić je obradio dugo prikrivanu a intrigantnu istoriju nuklearne politike u Jugoslaviji. Kako komentariše Dubravka Stajić, za ovakvo istraživanje bilo je neophodno da se ispune makar dva uslova - prvi je istorijska distanca jer je prošlo više od 25 godina od nestanka te države, a drugi je dostupnost niza argumenata s kojih je skinuta oznaka državne tajne. Knjiga Između ambicije i iluzuje - nuklearna politika Jugoslavije 1945-1990 ima tri poglavlja koja se ređaju hronološki: „Prvi koraci 1945-1955" u kojem su opisani skromni počeci razvoja nauklearne fizike u Jugoslaviji, u čemu je najvažniju ulogu imao Pavle Savić, naučnik koji je uoči izbijanja Drugog svetskog rata radio na otkriću nuklearne fisije zajedno sa Irenom Žilio-Kiri; drugo poglavlje „Polet i pad 1955-1971" donosi obimnu dokumentaciju o državnim institucijama nastalim u svrhu praćenja primene nuklearne energije, ali i o nedoumicama i sukobima pojedinih naučnika sa državnim i partijskim vrhom; treći deo knjige „Obnova ambicija i kraj iluzija 80-ih godina" pokazuje pravu meru iluzornosti jugoslovenskog nuklearnog programa, što je ilustrovano i navođenjem tajnog projekta o pravljenju nuklearne bombe; na kraju knjige nalazi se obimna fotodokumentacija, zaključak, bibliografija korišćene literature, registar imena i geografskih pojmova i beleška o autoru.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво