Sublimne frekvencije

Album Planetarijum supergrupe koju čine Sufjan Stivens, Niko Mjuli, Brajs Desner i Džejms MekAlister. Ovo izdanje objavljeno je u junu za izdavačku kuću 4AD.

Godine 2012. Niko Mjuli je dobio porudžbinu od koncertne dvorane Muzikhebau iz Ajndhovena, da komponuje delo. Na ovom projektu koji je nazvan Planetarijum, priključili su mu se kantautor Sufjan Stivens i gitarista sastava The National i kompozitor modern klasikal žanra - Brajs Desner, a na kraju im se prodružio Sitvensov dugogodišnji bubnjar i perkusionista Džejms Mekalister. Na albumu se nalaze kompozicije koje su izvodili u okviru ovog projekta, kako u Ajndhovenu, tako i u Amsterdamu, Sidneju, Londonu i Njujorku, studijski obrađene i delimično izmenjene, kao i neke novije kompozicije koje su nastale naknadno.

Album Planetarijum je pre svega muzička posveta kosmosu a žanrovski ga je teško definisati. Naime, u sedamnaest numera koliko se nalazi na ovom izdanju, susrećemo se sa elementima filmske muzike iz naučno-fantastičnih filmova, progresivnog roka, ambijentalne muzike, indi-folka, uz upotrebu autotjuna i tehno matrica. Zapravo, Planetarijum predstavlja sintezu s jedne strane, estetike postminimalističke, modern klasikal muzike i ambijentalnog zvuka Desnera i Mjulija i, s druge strane, prepoznatljivih kantautorskih obrazaca Sufjana Stivensa. Kosmička tela, Sunce, Mesec i mnoge druge astronomske pojave, poslužile su Sufjanu Stivensu kao osnova za dalja filozofska razmatranja koja nam predočava u tekstovima u koje su uključene i reference na mitološke teme i motive klasične literature. U neku ruku, ime i simbolički, astrološki i svaki drugi konotativni okvir svake od planeta, satelita, kometa, pojava ili same crne rupe prevaziđen je u spoju stihova i muzike, čime je udahnuto novo poetsko čitanje nebeskom svetu koje je prisutno u imaginarijumu muzičke pesme i stvaranja odvajkada.

Autor emisije Jelena Damjanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво