Vek harmonike

Emitujemo snimak koncerta ansambla Kolegijum Novum i Moskovskog ansambla za savremenu muziku održanog 19. marta 2016. godine u Studiju 1 Radio Ciriha koji je nosio naziv „Maske – Identiteti”. Na programu su bila dela Arama Hovhanisjana, Dmitrija Kurljandskog, Izabel Mundri i Štefana Virta.

U programskoj knjižici koncerta piše: „Da li je jezik savremene muzike sada svetski jezik ili se različiti kulturni uticaji čuju i u muzici? Šta identitet znači za umetnike koji se na više mesta osećaju kao kod kuće? Sergej Nevski i Dmitri Kurljandski, na primer, žive i rade u Rusiji i Zapadnoj Evropi. Aram Hovhanisjan je rođen u Jermeniji, ali živi u Švajcarskoj. Štefan Virt dolazi iz švajcarsko-američke porodice, gde postoje i veze sa južnom Italijom. Pitanje identiteta, domovine i beskućništva postavlja se i ovim koncertom."

Ansambl Kolegijum Novum iz Ciriha osnovan je 1993. godine. Važan deo njihovog rada je direktan kotakt sa kompozitorima i razmene sa partnerima kao što su Univerzitet umetnosti iz Ciriha i Eksperimentalni studio Radija Jugozapadne Nemačke. Ovaj ansambl čine 23 umetnika, koji imaju vodeću ulogu u švajcarskom kulturnom životu. Osim redovnih koncerata u Cirihu, ansambl tesno sarađuje sa Tonhale orkestrom, a uključeni su i u interdisciplinarne umetničke programe i razmene sa drugim gradovima i državama. Ansambl Kolegijum Novum redovno gostuje na renomiranim festivalima u Berlinu, Lucernu, Luksemburgu, Cirihu, Kelnu, kao i na Varšavskoj jeseni, a sarađivali su sa dirigentima kao što su: Pjer Bulez, Fridrih Cerha, Mark Foster, Mauricio Kagel, Suzana Melki i mnogi drugi.

Čućete premijerno izvođenje kompozicije Strofe - segmenti za obou, bas klarinet, harmoniku i deset instrumenata jermenskog autora Arama Hovhanisjana, potom Beli koncert Dmitrija Kurljandskog, zatim ostvarenje Tragovi trenutaka Izabel Mundri, a potom i Manduriju Štefana Virta. Solisti su Ernesto Molinari, klarinet, Sergej Čirkov, harmonika, Urs Valker, violina, Fabio Marano, viola i Ilja Rubinštajn, violončelo.

Urednica emsije Marija Vuković



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво