Muzika viva – Festival kamerne muzike u Vitenu 2017

Predstavljamo delo Brajana Fernihaua Obrisi, Tajev ciklus – za gudački kvartet i ansambl. Slušaćete snimak premijernog izvođenja upriličenog 5. maja u svačanoj sali u Vitenu.

Brajan Fernihau je u ovom delu prvi put upotrebio muziku prošlosti iz pera zapadnoevropskog autora, tačnije na kompozicijama za konsort viola renesansnog kopozitora Kristofera Taja, inače zasnovanih na srednjovekovnim melodijama.

Fernihau, rođen 1943. godine, je autodidakt i jedan od najcenjenijih kompozitora i profesora ove discipline danas. Njegov kompozitorski pristup zasniva se na postavljanju muzike u širi kulturni okvir, a dela se odlikuju kompleksnom notacijom, gustim zvukom i stalnim preoblikovanjem muzičkih objekata. Muzika kao način preispitivanja stvarnosti, ne podrazumeva uvek i samo apstrakciju, već može imati i istorijsku dimenziju poput ciklusa Obrisi koji slušamo u emisiji. Variranje instrumentacije kroz jedanaest stavova odražava renesansnu tradiciju korišćenja instrumenata iz različitih porodica. Fernuhau kaže da je kombinacija individualnih komada, nastalih u periodu dužem od deset godina, pre otvorena zbirka nego balansirani ciklus, čiji raspored nije uslovljen datumom nastavka, već orkestracijom, kontrastima i sličnostima.

Sviraju kvartet Arditi i ansambl Modern pod upravom Breda Lubmana.

Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара