Portreti

Srđan Vučinić: O raspadljivosti i svetlosti – Živojin Pavlović

U ciklusu PORTRETI, koji ćemo emitovati petkom, od 1. septembra, možete pratiti eseje Srđana Vučinića. Tekstovi će uskoro biti objavljeni u knjizi „Portreti: 24 sličice u sekundi” u izdanju Filmskog centra Srbije.

Srđan Vučinić smatra da se među filmovima srpskog i jugoslovenskog „crnog talasa" posebno izdvajaju ostvarenja Živojina Pavlovića čiji središnji filmovi se isključivo odvijaju u prostoru skrivenom od javnosti, u prostoru „donjeg sveta" zvanično prosperitetne i harmonične Titove socijalističke Jugoslavije. Pavlovićevi radovi nisu tek puki kontrast i negativ nasmejanim licima sa propagandnih žurnala, zvaničnoj retorici i statistici, već teže dubljem sagledavanju mentalnog podzemlja na kojem građevina jugoslovenske zajednice počiva.

„Pavlovićeva kamera postaje sonda porinuta u mrak ruševne utrobe, u sve ono zazorno i nagonsko, animalno i odvratno jednog društva koje je svoju fasadu, svoje Nad-ja, gradilo kroz proglase i partijske plenume, sletove i filmske epopeje iz slavne prošlosti, kroz lakirovku, paradu i spektakl. Sići u „donji svet" sa nepokolebljivošću rudara ili mitskog pustolova i junaka, sa slikarskom minucioznošću do detalja beležiti pandemonijum u srcu modernog, sekularizovanog sveta - u tome leži pravi izazov, i pravi podvig ove umetnosti", piše Vučinić.

Urednica Olivera Nušić.



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара