Aleksandar Milosavljević: Pozorišne aktuelnosti

U ciklusu POZORIŠNE AKTUELNOSTI možete slušati tekst Aleksandra Milosavljevića „U susret 51. BITEF-u”, napisan povodom Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala koji se održava od 22. do 30. septembra.

Slogan 51. BITEF-a glasi „Epik trip" (Epic trip), a po mišljenju Aleksandra Milosavljevića, to se može tumačiti makar na dva načina: „U bukvalnom prevodu naslov je, dakle, Epsko putovanje, no u ovdašnjem žargonu on bi mogao da bude shvaćen i kao Epsko tripovanje, što ne samo festivalskom naslovu nego i kompletnoj ovogodišnjoj selekciji obezbeđuje višeznačnost i slojevitost. Pojam ep, odnosno pridev epski, ukazuje na sasvim specifičan sistem naracije, na dužinu i (poveći) obim umetničkog dela, ali u istoj meri sugeriše i karakter pripovedanja/naracije čiji je obim uslovljen detaljnim opisom konkretnog događaja ili konkretne povesti koja je tema dela... S druge strane, moguće tumačenje bazirano na pretpostavci o epskom tripovanju na ironičan način provocira (potencijalnu) polemiku na temu doživljaja protoka vremena koje se odnosi na dužinu/obim umetničkog dela i ukazuje na jednu od karakteristika epohe u kojoj živimo, a svakako referiše na jednu od dimenzija presudnih za razumevanje našeg aktuelnog života - određenog brzinom protoka informacija, munjevitošću koja, opet, podrazumeva sažetost".

Upravo se na toj drugačijoj vremensko-prostornoj dimenziji pozorišta, između ostalog, zasniva i naizgled ekstravagantna, a možda i bizarna, odluka selektora i umetničkog direktora BITEF-a, Ivana Medenice, da na ovogodišnje izdanje Festivala pozove predstave koje uglavnom dugo traju. U selekciju je smelo uključena predstava iz belgijskog Antverpena Olimp: u slavu kulta tragedije Jana Fabra koja traje ceo dan, odnosno sasvim precizno: 24 sata. Tu je i projekat Kvizola (Quizola) Forced Entertainment teatra iz Velike Britanije, čije prvobitno izvođenje takođe traje 24 sata, ali je u ovom vremenskom formatu za 21 godinu postojanja odigrana samo dva puta, a na BITEF-u će biti izvedena skraćena verzija od 6 sati. Publika 51. BITEF-a će videti i Bibliju, prvi pokušaj, čiji je autor Jernej Lorenci, nastalu u Drami ljubljanskog Slovenkog narodnog gledališča, koja traje „samo" 3 sata, a ovaj slovenački reditelj će nam se predstaviti i Carstvom nebeskim, čije je trajanje nepoznanica, budući da predstava još uvek nastaje kao koprodukcija Bitef teatra i beogradskog Narodnog pozorišta, a premijeru će imati upravo na ovom festivalu. Na programu BITEF-a će biti i produkcija slavnog hamburškog Talija teatra Sneg - inscenacija nastala na osnovu proze Orhana Pamuka u režiji Ersana Mondtaga, autora koji je režirao i predstavu Istrebljenje spisateljice Olge Bah, ali u postavci Koncert teatra iz Berna (Švajcarska). Na festivalskom programu je i predstava (Sa)slušanje iranskog reditelja Amira Reze Kuhestanija, postavljena u teheranskoj Pozorišnoj kompaniji „Mehr". U kontekstu naše evidentno već prestravljene javnosti zbog dužine predstava na ovogodišnjem BITEF-u, valja naglasiti da, osim onih „maratonskih", sve ostale traju između sat i deset i sat i četrdeset pet minuta, obaveštava nas Aleksandar Milosavljević.

Urednica ciklusa Tanja Mijović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи