Umetnost interpretacije

Trio Vanderer izvodi dela Franca Šuberta.

Ovaj francuski klavirski trio, duboko je vezan za opus Franca Šuberta. To kreće od samog imena u koje je utkano ime kompozicije ovog bečkog autora, što je ujedno i omaž nemačkom romantizmu i toposu usamljenog „lutalice" koji se često pojavljuje u muzičkim ostvarenjima ovog pravca. Članovi ovog ansambla violinista Žan-Mark Filips-Varžabedian i violončelista Rafael Pidu su profesori na Pariskom konzervatorijumu, dok je pijanista Vensan Kok predavač na katedri za kamernu muziku na Visokoj školi za muziku u Lozani. Ovi muzičari su 2015. godine postali Vitezovi reda Umetnosti i književnosti Francuske republike.

Kritičari ovaj francuski kamerni trio opisuju kao ansambl koji neguje tehničku kompetenciju, uz izuzetno proživljeno tumačenje spojeno sa gotovo telepatskim razumevanjem muzičara međusobno. Sva trojica muzičara - violinista Žan-Mark Filips-Varžabedian, violončelista Rafael Pidu i pijanista Vensan Kok - završili su Pariski konzervatorijum, da bi se godinu dana usavršavali na Školi za muziku u Blumingtonu, kao i na njujorškom Džulijardu. U to doba pohađali su majstorske kurseve Žan-Kloda Penetjea, Menahema Preslera iz Bozar trija, kao članova Amadeus kvarteta. Pobedili su na takmičenju Udruženja nemačkih radio stanica u Minhenu 1988. godine, da bi 1990. osvojili nagradu Fišof takmičenja za kamernu muziku u Sjedinjenim Američkim Državama.

Trio Vanderer je dobitnik višestrukih prizanja za svoje diskografske radove. U tom smislu treba istaći da je Njujork Tajms proglasio izvođenje Mendelsonovih trija „novim referentnim" snimkom, a njihove interpretacije Šubertovog „Pastrmka" kvinteta stavljene su na Forbsovu listu najkvalitetnije muzičke biblioteke.

U emisiji ćete čuti ovaj poznati Šubertov kvintet koji uz članove Vanderer trija izvode i Kristof Goge, viola i Stefan Ložero, kontrabas. Ovaj snimak pokazuje sve karakteristike sjajnog Vanderer ansambla - energičnost, pravu meru sentimentalnost i intiutivnu muzikalnost koja ne teži savršenstvu, već emotivnom dejstvu i davanju životnosti samoj muzici.

Urednica Ksenija Stevanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво