Hronika Trećeg programa

Emitovaćemo osvrt Ane Tasić na predstave izvedene na 68. Dubrovačkim letnjim igrama, kao i osvrt Ivana Milenkovića na knjigu Manfreda Mitermajera „Tomas Bernhard. Biografija”.

Dubrovačke letnje igre, koje su ove godine trajale od 10. jula do 25. avgusta, okupile su oko dve hiljade umetnika iz celog sveta, a izvedeno je oko osamdeset dramskih, baletskih, muzičkih i folklornih programa. Ana Tasić se u svom tekstu osvrće na pozorišne predstave kojima se na direktan ili indirektan način problematizuje položaj Dubrovnika kao grada preplavljenog turistima i napadnim komercijalnim sadržajima. Prvo će biti reči o predstavi Marin Držić - Viktorija od neprijatelja, rediteljke Ivice Boban, prema dramaturškom konceptu Hrvoja Ivankovića, koja je upriličena povodom 450 godina od smrti dubrovačkog komediografa; potom o produkciji Teatra Lero Grad senki, u dramatizaciji i režiji Davora Mojaša; te o komediji Karla Goldonija Kafetarija, reditelja Vinka Brešana; i Dubrovačkoj trilogiji koju je režirao Staša Zurovac.

* * *

Knjigu Manfreda Mitermajera Tomas Bernhard. Biografija, koju je s nemačkog preveo Relja Dražić, nedavno je objavila novosadska izdavačka kuća Nojzac. Ocenjujući Mitermajerovu knjigu kao najiscrpniju, ali ne i dosadnu biografiju Tomasa Bernharda, Ivan Milenković ukazuje na one njene segmente koji upućuju na povezanost života i dela jednog od najvećih pisaca dvadesetog veka. U detinjstvu obeležen ratom i ljubavlju prema dedi, u mladosti pogođen teškom bolešću, u zrelom životu izložen najdubljem nerazumevanju sredine, otporima i pritiscima, ali i praćen ogromnom slavom, Tomas Bernhard se pokazuje kao savršena i zahvalna tema za pisanje biografije. Istovremeno, Mitermajer je pokazao na koliko je ličnosti bio pocepan Bernhard, šta se u njemu mešalo i susticalo, koliko je bio šarmantan i odbojan, čovek koji je najviše voleo samoću, ali nije mogao bez ljudi.


Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво