Filozofija krize i otpora

Misao i delo Ljubomira Tadića – govori Budimir Košutić

U ciklusu „Filozofija krize i otpora: misao i delo Ljubomira Tadića” četvrtkom ćemo emitovati snimke izlaganja sa istoimenog naučnog skupa, koji je održan 2. i 3. juna u Institutu društvenih nauka u Beogradu. U desetoj emisiji ovog ciklusa možete slušati izlaganje Budimira Košutoća „O jednoj retkoj teorijskoj doslednosti”.

Kako naglašava Budimir Košutić, Ljubomir Tadić bio je retko teorijski dosledan u svim oblastima svog stvaralaštva (pravnoj i političkoj filozofiji i sociologiji, kao i u nauci o politici); on je osećao dužnost da poučava istinu, jasno i iskreno, bez ustezanja i bez nepoverenja u njenu snagu. Taj teorijski i moralni stav akademika Tadića imao je za posledicu njegovo isključenje sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i gubitak posla koji mu je omogućavao životnu egzistenciju. A tu retku teorijsku doslednost ispoljio je Tadić naročito u raspravama o naciji, socijalizmu i federalizmu. Tadić je zadržao svoje nepromenjeno stanovište od prve rasprave, objavljene 1967. godine („Nacionalizam i internacionalizam"), do poslednjih tekstova iz 1992. godine („Nacija i demokratija" i „O merilima prava i pravde") i 1999. godine („Ratna agresija kao biznis ili civilizovano varvarstvo").

Sledećeg četvrtka, 31. avgusta, emitovaćemo snimak izlaganje Zorana Vidojevića „Uzor teorijske misli i moralnog držanja" sa ovog naučnog skupa.

Urednica ciklusa Tanja Mijović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи