Knjiga za slušanje

Bruno Viejra Amaral: Prve brazde (9)

U emisiji KNjIGA ZA SLUŠANjE od 14. avgusta do 10. septembra na talasima Trećeg programa možete pratiti roman „Prve brazde”, čiji je autor portugalski pisac Bruno Viejra Amaral. Ovu knjigu je 2013. godine štampao lisabonski izdavač Quetzal, a uskoro će je, u prevodu Jovana Tatića, objaviti izdavačka kuća Clio. Roman čita Aleksandar Božović.

Bruno Viejra Amaral (1978) diplomirao je modernu i savremenu istoriju na Univerzitetu u Lisabonu. Pored književnosti, bavi se književnom kritikom i prevođenjem. Za roman Prve brazde (As primeiras coisas) osvojio je nekoliko značajnih portugalskih književnih priznanja, kao što su nagrada za knjigu godine (2013), nagrada Fernando Namora i nagrada PEN kluba . Amaral je, takođe, dobitnik nagrade Žoze Saramago za 2015. godinu.

Narator Bruno, koji nije slučajno imenjak autora romana, dočarava nam životne priče mnoštva živopisnih likova koji su se na ovaj ili onaj način zatekli u lisabonskom naselju Amelijai i koji pokušavaju da izvuku od života najviše što mogu, ali ih najčešće na tom putu ometa zla kob. Među svim tim lopovima, barabama, fizičkim radnicima, žonglerima, vernicama, muzičarima, netalentovanim režiserima, kurvama i drugim gubitnicima čitaoci/slušaoci će, u njihovim deprimirajućim, tužnim, besciljnim, ali majstorski ispripovedanim sudbinama, bez teškoća prepoznati likove „iz svog kraja", budući da majstorstvo Amaralovog pripovedanja zahvata ono opšte o ljudima, bez obzira na to gde oni žive, pate, tumaraju, raduju se ili umiru.

Urednik ciklusa: Predrag Šarčević







Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво