Predavanja

Zoran Dimić: Zidine univerziteta

U emisiji PREDAVANjA možete slušati izlaganje Zorana Dimića „Zidine univerziteta”, koje je nedavno održano na Filozofskom fakultetu u Splitu.

Univerzitet je uvek, u bitnoj meri, određen mestom na kojem se nalazi, svojom fizičkom egzistencijom, zidinama kojim je opasan i koje su, nekad manje (u lošim vremenima), nekada više (u dobrim vremenima) - propusne. Taj odnos intra muros (unutar zidina) i extra muros (izvan zidina) određuje dinamiku univerziteta i njegove domete.

Dimić polazi od istorije Dioklecijanove palate u Splitu - zapravo mnogo više tvrđave nego „palate" u današnjem smislu reči - pokazujući na koji se način i zbog čega veliki rimski car povukao u mirovinu (mirovanje), opasao zidinama oko kojih će, vekovima potom, da raste grad Split, te kakav je značaj tog i takvog osamljivanja. U drugom koraku, sledeći nit koju je uveo u izlaganju o Dioklecijanovoj palati, Dimić prelazi na analizu pitagorejske škole koja se, na svoj način, takođe opasala zidinama, da bi, u jednom od ključnih trenutaka staroga veka, pitagorejska škola bila zatrta. Šta je, međutim, dovelo do tog slavnog i strašnog događaja kada su pitagorejci bili živi spaljeni u kući u kojoj su se okupljali? Da li to što su želeli, naprosto, više da znaju, ili je ulog bio veći i širi? Dimić brani onu nit tumačenja koja kaže da su pitagorejci bili veoma politički aktivni, te da im je - uprkos svim izgovorima i teorijama koje govore drugačije - upravo to došlo glave. Zaključak bi bio i više nego savremen: znanje i univerzitet nikada nisu, naprosto, stvar onoga intra muros (unutar zidina), strukture koja je odsečena od stvarnosti, već je ono što se događa u omeđenom prostoru uvek u korelaciji sa onim extra muros (izvan zidina), sa realnošću i životom bez unapred datih ograničenja. Univerzitet, dakle, mora da ima zidine, da na naki način bude odvojen od stvarnosti kako bi znanje moglo nesmetano da se gomila, ali, istovremeno, te zidine nikada ne smeju da budu puka prepreka, brana, nego pre neka vrsta granice koja se, za razliku od drugih granica koje postoje da ne budu prekoračene, mora neprestano prekoračivati. Zidine univerziteta, utoliko, postoje da bi se prelazile.

Urednik emisije Ivan Milenković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи