Svetske muzičke pozornice

Slušaćete eksluzivni snimak oratorijuma „Stvaranje sveta” Jozefa Hajdna, koji smo dobili posredstvom razmene u okviru Evropskog radija. Londonskim filharmonijskim horom i orkestrom diriguje Rodžer Norington, a kao solisti nastupaju: Suzan Griton, sopran, Tomas Hobs, tenor, i Kristofer Maltman, bariton. Snimak je zabeležen na koncertu održanom 4. februara ove godine u Rojal Festival Holu u Londonu.

Oratorijum Stvaranje sveta ubraja se u red Hajdnovih remek dela. Komponovano u periodu od 1797. do 1798. godine po libretu barona Gotfrida van Svitena, austrijskog diplomate koji je u tom periodu bio ambasador na pruskom dvoru Fridriha Velikog, delo prikazuje i slavi stvaranje sveta kako je opisano u Knjizi postanja. Oblikovano je u tri celine i pisano za sopran, tenor, bas, hor i simfonijski orkestar. Kako istorijski izvori navode, inspiraciju da komponuje ovo delo velikih razmera, Hajdn je dobio tokom nekoliko boravaka u Engleskoj, u periodu od 1791. do 1795. godine, kada je bio u prilici da se upozna sa stvaralaštvom Georga Fridriha Hendla, posebno njegovog oratorijuma Izrael u Egiptu.

Stvaranje sveta je premijerno predstavljeno publici 19. marta 1799. godine u Dvorskom pozorištu u Beču, a potom i 1800. godine u londonskom Kovent Gardenu. O velikoj popularnosti ovog Hajdnovog ostvarenja svedoči i činjenica da je delo za kompozitorovog života izvedeno preko četrdeset puta ne samo u Austriji i Nemačkoj, već i u Engleskoj, Švajcarskoj, Italiji, Švedskoj, Španiji i Rusiji.

Emisiju uređuje Irina Maksimović



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи