Knjiga za slušanje

Feridun Zaimoglu: Izabel (7)

U emisiji KNjIGA ZA SLUŠANjE tokom druge polovine jula i prve polovine avgusta na talasima Trećeg programa čitaćemo roman „Izabel”, čiji je autor Feridun Zaimoglu, nemački pisac turskog porekla. Knjigu je 2014. godine objavila izdavačka kuća Kiepenheuer & Witsch, a uskoro će je, u prevodu Maje Anastasijević, štampati beogradski izdavač Clio. Roman čita Aleksandar Božović.

Feridun Zaimoglu, jedan od najznačajnijih predstavnika imigrantske književnosti u savremenoj Evropi, rođen je 1964. u Boluu, u Turskoj, ali već 1965. preselio se s roditeljima u Nemačku. Živeo je u Berlinu, Minhenu i Bonu, a od 1985. godine nastanjen je u Kileu, gde je studirao medicinu a potom i slikarstvo. Pored književnog pisanja bavi se i novinarstvom. Njegovi eseji i književne kritike objavljivali su vodeći nemački listovi kao što su Die Zeit, Die Welt, Tagesspiegel...

Junakinja romana, Izabel, lepa je žena, ali ne više dovoljno mlada da bi i dalje radila kao model, a ni kao glumica ne dobija velike uloge. Raskrstila je s ljubavlju i erotskim zadovoljstvima, ostavila dečka i odlučila da iz korena promeni način života. Ipak, upoznaje Markusa, traumatizovanog vojnika opterećenog prošlošću. Opisujući njihov odnos, Zaimoglu vodi čitaoce u svet smanjenih životnih očekivanja, koji se ruši pod naletima ljubavi, bola, kajanja i osvete.

Autor ciklusa: Nemanja Mitrović
Urednik ciklusa: Predrag Šarčević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво