Tema nedelje – Ogledi

Bojan Jovanović: Poezija i antropologija

U emisiji OGLEDI, sedmičnom ciklusu „Poezija i antropologija”, od 10. do 14. jula na talasima Trećeg programa možete pratiti tri teksta Bojana Jovanovića posvećena pesničkim opusima Gavrila Stefanovića Venclovića, Jovana Dučića i Miodraga Pavlovića.

Razmatrajući pojedine aspekte opusa nekih od najznačajnijih srpskih pesnika u kontekstu njihovih bitnih kulturnih, duhovnih i psiholoških određenja, autor ovog ciklusa Bojan Jovanović nastoji da ih sagleda imajući u vidu antropološko iskustvo koje omogućuje da se osvetle mnogi nepoznati momenti u njihovoj poeziji.

To iskustvo je, prema Jovanovićevom mišljenju, posebno značajno u tumačenju tajanstvenog, zaumnog i demonskog aspekta pesničkog teksta i autorskog odnosa prema tamnim crtama ljudske prirode. Označene u religijskom određenju kao demonsko, a u psihološkom kao senka, pomenute crte oličavaju negativitet koji, kao što analizirani primeri pokazuju, stiče poseban značaj u procesu stvaralačke individuacije.

Ciklus počinje ogledom Venclovićevo suočavanje sa demonskim, koji je na programu u ponedeljak, 10. jula, nastavlja se tekstom Dučićeva strašna majka, koji će biti emitovan u dva nastavka 11. i 12. jula, a okončava se studijom Antropološka znanja u pesničkom iskustvu Miodraga Pavlovića, koji će biti emitovan u četvrtak i petak, 13. i 14. jula.

Spiker: Marica Milčanović
Urednik ciklusa: Predrag Šarčević

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара