Predavanja

Ivan Vuković: Račun zadovoljstva kod Platona i Kanta

U emisiji PREDAVANjA prenosimo izlaganje Ivana Vukovića „Račun zadovoljstva kod Platona i Kanta”, koje je autor održao 31. maja u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu.

Račun zadovoljstva oduvek je povezivan sa epikurejstvom i utilitarizmom, a nikada sa platonizmom i kantovstvom, zbog toga što je Platonova moralna filozofija shvatana kao izraz težnje ka onostranom, a Kantova kao apologija discipline bez radosti, te se za obe verovalo da su usmerene protiv svake vrste hedonizma.

Ivan Vuković smatra da ovo uobičajeno stanovište nije sasvim tačno jer, premda su i Platon i Kant osudili ishitreni hedonizam neobuzdane mladeži, oni su ponudili i svojevrsne planove za maksimizaciju zadovoljstva. Njihov savet bi se mogao sažeti na sledeći način: da bismo naposletku dobili više zadovoljstva, najpre ga treba uzimati manje. Ovaj savet počiva na uverenju da je ljudska sposobnost za osećanje zadovoljstva ograničena i da se može prerano iscrpiti ako pokušamo da svoje zadovoljstvo maksimizujemo previše brzo. Kod Platona i Kanta ovaj savet je dodatno artikulisan pomoću isključivanja kriterijuma bliskosti iz računa zadovoljstva, kao i kroz strategije za postepenu intenzifikaciju hedonističkih epizoda.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара