Hronika Trećeg programa

U večerašnjoj emisiji možete slušati osvrt Radomira Putnika na studiju Ane Tasić „Digitalni dvojnici”, objavljenu u izdanju Sterijinog pozorja u Novom Sadu.

U svojoj novoj knjizi Digitalni dvojnici Ana Tasić detaljno objašnjava na koji se način savremeni elektronski mediji koriste u teatru, odnosno kakav je njihov uticaj na dramaturgiju i režiju, što će reći na savremenu pozorišnu estetiku. Autorka smatra da tri medija vrše izuzetan uticaj na pozorište: televizija, film i internet i, pritom, predlaže da se u teoriji savremenog pozorišta koristi formulacija „postdramska upotreba medija", budući da novi mediju ne samo što pomeraju granice čovekovog saznanja, sveta ideja i promišljanja sopstva, već dovode u pitanje odnos realnosti i fikcije, ostvarenja i entropije.

Ana Tasić konstatuje da se u teatru svakodnevno koriste elektronski mediji koji u predstavi imaju različite funkcije, od inegrativne do ilustrativne, od dramaturške do dokumentarne, pri čemu se nikako ne umanjuje deziluzionistička dimenzija medijacije, čime se gledaoci pozivaju na kritičko promišljanje predstave. Zaključak koji proističe iz studije Digitalni dvojnici jeste da „teatralizacijom tehnologije na sceni, postdramski autori osvešćuju ono ljudsko, ono realno, stvarno, opipljivo, izvlače zaboravljene vrednosti, one koje polako nestaju u našem hipertehnologizovanom okruženju". Drugačije rečeno, korišćenjem najnovije tehnologije, kojoj apriori odričemo humanističku dimenziju, ipak možemo dublje da sagledamo emocionalno-afektivni život čoveka koji se prikazuje u predstavi, piše Radomir Putnik.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи