Hronika Trećeg programa

Emitovaćemo osvrt osvrt Dejana Petrovića na knjigu Ivana Ivanjija „Mađarska revolucija 1956”, čije je prvo izdanje 2007. objavio Samizdat B92 iz Beograda, a drugo takođe beogradski izdavač Vreme, 2016. gedine.

Mađarskom revolucijom iz 1956. godine pozabavio se novinar i književnik Ivan Ivanji - jedan od malobrojnih svetskih reportera koji je bio u situaciji da ta dešavanja posmatra uživo. Već na samom početku svoje knjige autor naglašava da nema pretenziju da otkrije konačne odgovore, jer kao što je rekao američki publicista Lesli Bejn još 1960: ni o jednom događaju iz moderne istorije nije se toliko lagalo, izvrtalo i manipulisalo, kao o pomenutoj revoluciji u zemlji naših severnih suseda. Masovne demonstracije protiv socijalističke vlade, koje su se dogodile baš oko prikladnog dana obeležavanja pedesetogodišnjice Mađarske revklucije, samo su upotpunile Ivanjijevo istraživanje i dale mu dodatnu dimenziju, komentariše Dejan Petrović.

Što se samih događaja tiče, oni se prilično lako mogu klasifikovati u tri etape: od 23. do 27. oktobra odigravala se prva, neuspešna, intervencija snaga SSSR-a; između 28. oktobra i 3. novembra dolazi do eksplozije haosa i nasilja, koje je pretilo da poništi Mađarsku kao državu; a treća etapa je obeležena ruskom intervencijom koja je nastupila 4. novembra i koja je ovog puta bila daleko efikasnija i nemilosrdnija.

U razmatranjima kako je došlo do svega toga, posebno je upečatljivo Ivanjijevo vešto kombinovanje brižljivo istražene dokumentarne građe, članka i knjiga, te razgovora sa brojnim kompetentnim sagovornicima, sa sopstvenim sećanjima i uspomenama mladog čoveka koji se igrom slučaja obreo na poprištu revolucionarnih zbivanja. Pri kraju knjige Ivanji sve više pokazuje i svoj literarni talenat, što mu u jednom publicističkom istraživanju može biti dopušteno onoliko koliko o dotičnim događajima govori iz prve ruke, te na jednom mestu tome u prilog, sasvim otvoreno i iskreno kaže da o njima ne može postići apsolutnu neutralnost i objektivnost kojoj, van sumnje, kroz čitavu svoju knjigu teži.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво