Muzika viva

64. Međunarodni Rostrum kompozitora u Palermu

Predstavljamo dela četiri autorke: Elis Vesik, Klare Janota, Kejt Mur i Keti Miliken.

Prvo ćete slušati delo Postati drvo, za klavir, klarinet / bas klarinet, flautu / bas flautu, violinu i violončelo estonske kompozitorke Elis Vesik. Poput mnogih autora njene generacije Elis Vesik, rođena 1986, studirala je kompoziciju na Estonskoj akademiji za muziku i dramu u klasama Helene Tulve i Toiva Tuleva. Nakon toga, usavršavala se godinu dana na Konzervatorijumu u Lionu. 

Selekciju Francuske predstavljala je Klara Janota sa kompozicijom Trogloditski anđeli zveckaju Rođena 1983. godine, Janota je zainteresovana za muziku kao egzistencijalno, fizičko iskustvo i smatra da bi trebalo da se ona i vidi i čuje. Zbog toga, kada se govori o orkestraciji, Janota više voli da upotrebljava termin koreografija zvuka. Kompozicija Trogloditski anđeli zveckaju inspirisana je trima pesmama Doroti Maloj, čija je zajednička tema boravak u zatvorenom prostoru gde je vazduh prašnjav. U početku se ne pomerate, ne vidi se ništa osim mraka, zatim se polako oči navikavaju na tamu, počinju da se vide čestice vazduha, i svaki tračak svetla sasvim menja perspektivu prividno nepomičnog sveta.

Kompozicija Paprat Kejt Mur bila je deo holandske selekcije. Ova britanska autorka rođena 1979. godine, školovala se u Australiji gde se preselila iz rodnog Oksfordšira, a master studije je završila na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu. Kompoziciju Paprati izvodi pet gudača i pet perkusionista. Autorka se poigravala sa zvukovima nastalim udaranjem i prevlačenjem gudala tako da je teško odrediti koji instrument proizvodi koji zvuk. Instrumentarijum uključuje i litofon koji su članovi ansambla Šlahverk iz Haga i Kejt Mur napravili specijalno za ovo delo. 

Delo Zemlja svira II: Epidaur komponovala je Kejti Miliken. Ova australijska autorka napisala je niz kompozicija pod nazivom Zemlja svira kojima je pokušala da oživi akustički eho različitih toponima.

Urednice Ksenija Stevanović i Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво