Džez – Thomas De Pourquery & Supersonics

Predstavićemo album „Sons of Love” francuskog sastava Thomas De Pourquery & Supersonics, objavljen za poznatog izdavača Labél Bleu.

Francuski saksofonista, vokalista i glumac Thomas De Pourquery jedan je od živopisnijih protagonista francuske džez scene. Premda aktivan na pozornici skoro dvadeset godina, značajniju pažnju kritike i publike privlači tek od nedavno, na talasu niza džez bendova koji su 2014. godine, na različite načine, obeležavali stogodišnjicu rođenja čuvenog američkog muzičara San Raa. De Porquery je sa svojom aktuelnom postavom Supersonics te godine objavio album indikativnog naslova Play Sun Ra, koji je odmah potom dobio najprestižniju francusku nagradu Victoires Du Jazz za najbolji džez album. Ubrzo slede i pozivi za gotovo sve relevantne festivale avangardnog džeza u Evropi, a na Balkanu su svirali na džez festivalima u Skoplju i Ljubljani.

Na aktuelnom albumu Sons of Love Thomas De Pourquery produbljuje stilsku matricu slavnog uzora, baziranu na vickastoj kombinaciji post-bapa, fri džeza, soula i fanka, te sviračko-poetskom diskursu koji slavi kosmičke teme. Za razliku od drugih sličnih sastava koji prave direktniji omaž velikanu kao što je San Ra, francuski saksofonista se u dobroj meri oslanja i na estetiku njujorških vokalno-instrumentalnih sastava poput Roy Nathanson's Sotto Voce ili Jazz Passengers, te na autorsku viziju i vanrednu kombinaciju vlastitog pevačkog talenta i sviračke kompetencije.


Autor emisije Nikola Marković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво