Nova diskografija

Predstavljamo najnoviji kompakt disk mladog pijaniste Davida Frea sa delima Frederika Šopena, koji je u februaru ove godine objavila diskografska kuća Erato.

Ovaj pijanista mlađe generacije, rođen 1981. godine, relativno je dugo prisutan na međunarodnoj sceni. Prvi značajniji uspeh zabeležio je 2004. godine na Međunarodnom takmičenju u Montrealu, da bi potom 2008. bio je proglašen za najboljeg mladog umetnika u izboru Bi-Bi-Sijevog muzičkog magazina, a godinu dana kasnije osvojio i prestižnu nagradu Eho klasik. U njegovom dosadašenjem diskografskom opusu dominirala su dela Johana Sebastijana Baha (sa tri albuma), zatim Pjera Buleza, Mocarta i 2009. godine Franca Šuberta, a sada se okrenuo repertoaru Frederika Šopena, i to njegovim Nokturnima, Mazurkama, Empromptijima, Valcerima i Polonezi-fantaziji. Prema rečima samog Frea, nije lako došao do odluke da snimi dela poljskog kompozitora „Stavio sam Šopena sa strane i nisam čak bio siguran da ću ga ikada ponovo svirati", rekao je Fre. „Za mene", nastavlja pijanista „Šopenova muzika je krhka, maglovita, mirisna... nekako neuhvatljiva. Ona je tako fluidna i iščezavajuća da morate osetiti to što ona može nestati svakog trenutka. Ono što je čini dirljivom je ta prolaznost - mazurke su poput reči u pesmi... znate da će ih talasi odneti, ali ostaće sećanje. Njegova muzika je ispunjena osećanjem neočekivanog, inspiracije koja dolazi u trenutku. Ukoliko pokušate da je uklešete u mermeru, ona će umreti", reči su Davida Frea.

Upravo je zbog ovakve prirode Šopenove muzike Fre tako dugo izbegavao da diskografski zabeleži njegove kompozicije. Ali ovaj kompakt disk i kritika i publika su ocenile kao veliki uspeh. U Freovom tumačenju Šopenovih dela nema ekstrovertne demonstracije briljantne tehnike, već delikatne, poetične senzualnosti i nežne melahnolije.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи