Hronika Trećeg programa

U večerašnjoj emisiji pročitaćemo osvrt Darija Grgića na zbirku priča Gordana Nuhanovića „Šale su ostale kod kuće”, koju je objavila izdavačka kuća Profil iz Zagreba.

U knjizi Šale su ostale kod kuće Gordan Nuhanović je sabrao putopisne priče o zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, pisane između 1998. i 2012. godine. Kako nas obaveštava Dario Grgić: Nuhanović se i pre nego što je napisao i objavio zbirku putopisa isticao kao autor kome je glavna preokupacija spisateljsko ja. U zbirkama priča Liga za opstanak i Bitka za svakog čovjeka pripovedačevo gledište je uvek bilo ironizovano, jer, kako veruje, pametan čovek s najozbiljnijom skepsom razmatra rezultate vlastitih promatranja, budući da sebe poznaje pod kožu i svestan je da mu ne treba verovati. Sličan je bio i u svojim romanima Posljednji dani panka i Agenti kulture, gde je hrvatsku verziju zapadne kulture propustio kroz opore mentalitete kakvi se serijski proizvode na Balkanu i koje, zbog specifične tople ironije kakvom suvereno vlada ovaj pisac, nikada ne doživiljavamo samo kao karikaturu, nego i kao nešto što jedni drugima moramo oprostiti.

U svojoj prvoj putopisnoj knjizi Nuhanović opisuje Jermeniju, Azerbejdžan, Gruziju, Moldaviju, Kazahstan, zemlje koje su na mnogo načina slične državama iz kojih se izašlo početkom devedesetih na Balkanu. Šale su ostale od kuće Nuhanović započinje ironizovanjem spisateljskog statusa, prikazujući pisca koji sanja o milionskim tiražima i velikoj slavi na Zapadu. No, kako situacija nije naklonjena autorima iz malih zemalja, on kreće na Istok. Slike koje zatiče u zemljama bivšeg SSSR-a kombinacija su luna parka izgubljenih iluzija i neposredne prošlosti kakvu još uvek možemo pronaći u Dalmatinskoj zagori, Bosni, Makedoniji, Šumadiji. Njegovo putovanje nema onu mističnost znanu nam iz dela pisaca s početka prošlog veka, Nuhanović ne traga za spasom, on zna da je, kako reče Ivo Andrić „Istok samo optička varka", a ne nešto što nas zaozbiljno stavlja u novi položaj prema egzistencijalnoj problematici.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи