Mišel Fuko: Šta je kritika?

Od ponedeljka 5. do petka 9. juna u nedeljnom ciklusu „Studije“ možete pratiti tekst Mišela Fukoa „Šta je kritika?“ i raspravu o tom tekstu. S francuskog prevela Milica Rašić.

Godine 1978. francuski filozof Mišel Fuko verovatno je na vrhuncu slave. U francuskom filozofskom društvu 27. maja iste godine, održao je predavanje pod naslovom „Šta je kritika?", koje će postati jedan od najkomentarisanijih njegovih tekstova.

Sa neuporedivom strašću i zastrašujućom lucidnošću Mišel Fuko analizira pojam Prosvećenosti, oslanjajući se pre svega na slavni tekst Imanuela Kanta „Šta je prosvećenost?" i otud izvlači takve posledice da i jedan slavan pojam kakav je „kritika" više ne ostaje onakvim kakav je bio pre te intervencije. Pošto, najpre, utvrdi paradoksalan obrat, naime da se Prosvećenost i kritika ne poklapaju sasvim, da njihovi ciljevi nisu isti i da jedno ne proističe iz drugog, Fuko utvrđuje da se kritika poklapa sa jednim pokretom slobode, naime sa težnjom ljudi da se ne pokoravaju vlasti. Dok, dakle, s jedne strane u modernom dobu imamo ono što Fuko naziva „vladavinizacija" (gouvernementalisation), dakle težnja da se uspostavi sveobuhvatni sistem vladanja i upravljanja stanovništvom, s druge imamo otpor toj tendenciji. To, ne potčiniti se vladanju, upravo je kritički impuls. Kritikovati vlast znači ne potčiniti joj se. Kritika je, utoliko, uvek politička i uvek stvar slobode.

Prevod Fukoovog teksta pojaviće se u zborniku „Šta je kritika?" u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada i Instituta za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda.

S francuskog prevela Milica Rašić
Urednik Ivan Milenković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи