Muzika viva – Festival u Donauešingenu 2016

U poslednjoj emisiji cilklusa, u kojem smo predstavljali dela izvedena na ovom prestižnom festivalu savremene muzike oktobra 2016. godine, slušaćete kompozicije Vilanda Houbana i Nejtana Dejvisa.

Kompozicija Eheja američkog autora Nejtana Dejvisa inspirisana je prostorima rezonanci, od amfore do amfiteatra i realizovana je u sprezi sa najnovijom kompjuterskom tehnologijom. Kao uzor za kompozicioni postupak Dejvis je koristio antičke akustičke prakse. Ovo delo se oslanja na prostornost u muzici, a kao jedan od primera svog istraživanja, kompozitor navodi grčku tehniku postavljanja bronzanih sudova u publiku u amfiteatrima, kako bi se povećalo prostiranje glasa. Dejvis je pokušao da evocira ovu rezonantnu amforu u savremenom trenutku kada je pojačavanje zvuka elektronskim sredstvima standardizovano i uobičajeno. Zato je zajedno sa inženjerima učestvovao u pravljenju virtuelnih rezonatora koji se sastoje iz kombinacije mikrofona, filtera i monitora. Inicijalni muzički materijal odsviran gudačkim instrumentima tako prolazi kroz ove virtuelne rezonatore, te se vraća u auditorijum putem zvučnika postajući neka vrsta ekstenzije samih instrumenata.

Izvodi Kolder kvartet, a elektronski part je realizovao autor.

Kompozicija Urdarbrunnr Vilanda Houbana, nosi ime pojma iz nordijske mitologije. To je naziv za bunar koji se nalazi u podnožju  drveta Igdrasila, mitskog prostora svih bogova. Pored urdarbrunura žive tri Norne koje odlučuju o sudbini sveta. Houban je preneo sliku tri Norne, odnosno Suđaje kako ispredaju niti sudbine unutar razmatranja vremenske dimenzije muzičkog dela. Naime, iako je delo notirano i kao takvo predstavlja statični objekat, u trenutku izvođenja muzika, kako kaže autor, počinje da se rasipa sa prvim tonovima. U kompozicionom smislu, odnos između početne tačke, dalje kompozicione razrade i završnog rezultata je uvek vremenski uslovljeno, poput, mitološkog modela Norni. Zbog toga je Houban upotrebio harfu kao personifikaciju niti koje Norne upliću. Ove četiri harfe su štimovane oktatonski što mu je omogućilo da postigne harmoniju koja odgovara pomenutom konceptualnom okviru.     

Četiri harfistkinje koje će izvesti kompoziciju Urdarbrunur Vilanda Houbana su: Beate Anton, Gunhildur Einasdotir, Gabriele Mosirš i Julia Vajsbart. Sudeluje ansambl Rešerš.

Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи