Naučni skupovi

Jezik, književnost, prostor – govori Nataša Tučev

U ciklusu JEZIK, KNjIŽEVNOST, PROSTOR četvrtkom i petkom ćemo emitovati snimke sa istoimenog naučnog skupa, koji je odrdržan 28. i 29. aprila na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu. U sedmoj emisiji ovog ciklusa možete slušati izlaganje Nataše Tučev „More kao ne-mesto u romanu Crnac sa „Narcisa””.

U studiji Političko nesvesno Frederik Džejmson ukazuje da na izbor mora kao mesta radnje u jednom broju romana i pripovedaka Džozefa Konrada treba gledati kao na autorovu „strategiju ograničavanja", to jest kao na svojevrsnu ideološku konstrukciju koja mu omogućava da se distancira od urbanog, industrijskog života na kopnu i društvenih protivrečnosti koje ga karakterišu. Džejmson zapaža ovaj postupak u romanu Lord Džim, gde je Džim na početku romana prikazan kako sa jarbola broda posmatra fabričke dimnjake na obali, te zaključuje da je more u ovom Konradovom delu „ne-mesto" koje omogućava protagonisti (kao i autoru) da istupi iz svih klasnih pozicija.

U romanu Crnac sa „Narcisa" ova strategija služi Konradu da stavi akcenat na psihološke teme i da prouči unutrašnji život posade broda „Narcis". Psihološka kriza, koju autor pri tome najviše ističe, vezana je za strah od smrti i ovaploćena je u liku Džejmsa Vejta. Nataša Tučev ističe da politički sadržaji ni u ovom romanu nisu potisnuti iz narativa: oni su i dalje prisutni u verodostojnom prikazu radnog života pomoraca, kao i u onim aspektima zapleta koji se tiču Donkinovog lika i njegovog podstrekivanja mornara na pobunu.

U sutrašnjoj emisiji možete pratiti izlaganje Maje Luković „(De)konstrukcija identiteta i prostoru drugog u Nabokovljevom romanu Bleda vatra".

Ciklus uređuju Tanja Mijović i Predrag Šarčević

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи