Johan Štamic i koncertantni žanr

Iako je Johan Štamic danas pre svega poznat kao kompozitor, zahvaljujući doprinosu koji je ostvario u žanru simfonije, te kao dirigent, imajući u vidu njegov ogroman uspeh sa manhajmskim ansamblom, ne treba zaboraviti da je prve uspehe ostvario kao virtuoz na violini.

Štamic je šest godina na ovaj način razvijao karijeru, zaključno sa 1741. godinom, kada je dobio nameštenje u Manhajmu. O ovom periodu njegovog života postoji veoma malo podataka, ali većina njegovih koncerata za violinu pripada ovoj njegovoj ranoj stvaralačkoj fazi.

U drugom delu emisije čućete Koncert za flautu u e-molu Ignaca Holcbauera, jednog od Štamicovih kolega na dvoru u Manhjamu. Holcbauer je nameštenje kapelmajstora na pozorištu manhajmskog dvora dobio 1753. godine, i sa određenim prekidima ostao je na ovom položaju sve do smrti 1783. godine. Iako je  bio prvenstveno uključen u produkciju operskih predstava, iz ovog perioda je sačuvan i niz instrumentalnih kompozicija koje bi izvodio dvorski orkestar.

Među Štamicovim učenicima posebno mesto zauzima njegov sin, Karl Štamic, rođen 1745. godine, koji je od svog oca naučio kako veštinu komponovanja, tako i umetnost sviranja na violini. Sa navršenih 25 godina, Karl Štamic je napustio sigurnost manhajmskog dvora i, kao i njegov otac trideset i pet godina ranije, započeo karijeru putujućeg virtuoza-violiniste, sa posebnim uspehom u Londonu i Strazburu.

Autor emisije Srđan Atanasovski

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво