Radijsko predavanje

Jelena Pilipović: Arkadija – Vergilijev konstrukt idiličnog prostora

U sredu, 24. maja, od 20.02 do 20.50 možete slušati radijsko predavanje teoretičarke književnosti Jelene Pilipović pod nazivom „Arkadija – Vergilijev konstrukt idiličnog prostora”, koje uživo emitujemo iz Studija 2 Radio Beograda.

Među najuticajnije tekovine Publija Vergilija Marona ubraja se topološki konstrukt  Arkadije, u kome se, kao na svojevrsnom misaonom i poetskom raskršću, susreću nekoliki pravci antičke kulture. Duga tradicija idealizovanog pejzaža, koja seže do Homera, stapa se sa osobenostima idiličnog prostora teokritovske provenijencije, sa epikurejskim konceptima Vrta i metakosmosa, sa nekim aspektima Polibijeve istoriografije, ali i sa mnogobrojnim elementima helenističke periegetike. Iz takvog intertekstualnog i interdisciplinarnog obilja izrasta prvi „mentalni pejzaž" evropske kulture, kako će reći Bruno Snel. Taj zanosni poetski prostor istobodno je, međutim, i nadahniteljski prostor poezije: intrafikcionalna poezija i intrafikcionalni zemlja, Arkadija, nalaze se u odnosu sastvaralaštva, a upravo će osobenosti tog odnosa ovo predavanje pokušati da osvetlli, tumačeći izabrana mesta Ekloga, uz segmente Geogika i Eneide.

Jelena Pilipović je dobitnica nagrade „Nikola Milošević" za najbolju knjigu u oblasti filozofije, estetike i teorije književnosti i umetnosti u 2016. za delo „Ka lepoti - Erotološko čitanje Sapfine poezije".

Urednici  Predrag Šarčević i Olivera Nušić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво