Vek harmonike – Interpretacije Martinasa Levickisa

Martinas Levickis izvodi kompoziciju „Ašraga” za harmoniku i simfonijski orkestar Rute Vitkauskaite i Koncertnu svitu „Bajke”, za harmoniku i orkestar Vaclava Trojana.

Ovaj mladi litvanski harmonikaš stekao je reputaciju izuzetnog virtuoza, a osim toga, publiku i kritiku je osvojio i svojom muzikalnošću, harizmom i dinamičnim nastupima. Rođen 1990. godine u Taurageu, studirao je na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu, u klasi Ovena Marija, a potom se usavršavao kod čuvenog harmonikaša i pedagoga Injakija Alberdija u Španiji. Kao veoma mlad, sa svega dvanaest godina, počeo je da učestvuje na međunarodnim takmičenjima u Litvaniji, Italiji, Poljskoj, Francuskoj, Belorusiji i Estoniji, a dobitnik je više od trideset internacionalnih nagrada na raznim takmičenjima, uključujuči i Svetski kup. Godine 2004, zbog visokih dometa na međunarodnim takmičenjima država ga je odlikovala viskoim priznanjem - „Kraljica Marta".

Martinas Levickis je do sada nastupao širom sveta, a samo neki od orkestara sa kojima je sarađivao su: Simfonijski orkestar Bi-Bi-Sija, Simfonijski orkestar grada Birmingema, Litvanski kamerni orkestar, Mančester Kamerata i drugi.

Levickis je posvećen i pedagogiji, a od nedavno vodi kurseve u internacionalnoj letnjoj školi u Dartingtonu u Velikoj Britaniji. Selektor je Nedelje harmonike u okviru letnjeg festivala „Kristofer" i umetnički direktor dva festivala: u Palendriu (Palendriai International Composers' Course & Festival) i Nedelje harmonike u Vilnjusu (Vilnius Accordion Music Week). Značaj ovih manifesticaja je u tome što se tom prilikom stvara i izvodi nova muzika za harmoniku i kamerne sastave

U večerašnjoj emisiji  slušaćete ostvarenje pod nazivom Ašraga za harmoniku i simfonijski orkestar, mlade litvanske autorke Rute Vitkauskaite. Delo je premijerno izvedeno 2015. godine na festivalu Gaida, a pisano je u saradnji sa Martinasom Levickisom. Inspiracija za ovu kompoziciju bili su grleno pevanje Inuita sa Arktika i Aljaske ali i faze meditacije, čime je autorka stvorila podjednako zanimljivo zvučno iskustvo za slušaoce kao i izvođače. Posebno se ističu koloraturna nijansiranja na harmonici, ali i delikatna dinamika koju je ostvario Levickis.

U nastavku emisije sledi Koncertna svita Bajke, za harmoniku i orkestar Vaclava Trojana, iz 1959. godine. Izvode Martinas Levickis, harmonika i članovi Nacionalnog simfonijskog orkestra Litvanije, a diriguje Mindaugas Piečaitis. Snimak je zabeležen u Kongresnoj i koncertnoj dvorani u Vilnjusu, a dobili smo ga ljubaznošću izvođača.

Urednica emisije Marija Vuković



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво