Muzej zvuka

Kompozicije Matea da Peruđe i Antonija Zakare da Terama u interpretaciji ansambla Mala Punika pod upravom Pedra Memelsdorfa.

Čućete dela objavljena na albumu Misa Kantilena na kojem se nalaze misni stavovi nastali u Italiji između 1380. i 1410. godine, a koji su komponovani primenom tehnike parodiranja. Ova tehnika podrazumeva upotrebu muzičkih modela preuzetih iz različitih izvora, kako duhovnih, tako i sekularnih - balada, ronda ili madrigala na primer, koje autori koriste kao osnovu za građenje ordinarijumskih stavova mise.

Na ovom izdanju, članovi ansambla Mala Punika odabrali su dela Matea da Peruđe i Antonija Zakara da Terama, dvojice autora koji su stilski pripadali epohi poznatoj kao Ars Subtilior, a koja je poznata po kompleksnosti i rafinisanosti izraza. Činjenica je da ova muzika u formalnom smislu predstavlja vrhunac prefinjenosti, ali istovremeno pred interpretatora postavlja izuzetne zahteve. Mala Punika ima sasvim originalnu viziju zvuka, sa nešto bržim tempima, dodatnim improvizovanim linijama, kompleksim i raznovrsnim teksturama i mešanjem muških i ženskih glasova, čime svoje interpretacije muzike poznog srednjeg veka čine 'modernim' i bliskim današnjem slušaocu. Njihova interpretacija sa brzim tempima dodatno potcrtava izoritmične strukture u pojedinim stavovima, pružajući nekim od njih gotovo igrački karakter.


Urednica emisije Ivana Neimarević

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара