Studio 6 na bis

Podsetićemo se nastupa koji je Gudački kvartet Beogradske filharmonije održao 18. marta 2015. godine u Studiju 6 Radio Beograda. Čućete integralnu verziju koncerta, kao i originalnu najavu urednice Ksenije Stevanović

Koncerti na kojima je moguće i prisustvo publike, uživo se prenose jednom mesečno na Trećem programu Radio Beograda i RTS 3. 'Nova scena' koja se formira u Studiju 6 omogućuje domaćim i stranim stvaraocima i muzičarima jedno sasvim novo mesto za kreiranje u dugačijim, studijskim uslovima, upoznavanje sa tehnikom, ali i mogućnost da pronađu put do mnogo većeg broja gledalaca i slušalaca u zemlji i inostranstvu. Saradnjom RTS 3 i Trećeg programa Radio Beograda direktni prenosi ovih događaja pružaju najbolje od oba segmenta radija i televizije - besprekoran ton u kontekstu studijskog izvođenja i sliku vrhunskog kvaliteta.

Gudački kvartet Beogradske filharmonije osnovali su 2011. godine, u okviru svog orkestra, muzičari Beogradske filharmonije: Jelena Dragnić, Vladan Lončar, Boris Brezovac i Aleksandar Latković. Aprila 2016. Kvartet je otvorio Somborske muzičke svečanosti, ostvario prvo gostovanje u Izmiru u Turskoj i nastupio povodom Dana grada Banjaluke u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Osim ovih nastupa, u svoje najskorije uspehe Kvartet ubraja koncerte na scenama kao što su Manarat Al Sadijat u okviru festivala Abu Dabi Klasiks, otvaranje koncertne sezone Kamerna muzika u pustinji u kompleksu Kasr Al Sarab u oazi Liva, takođe u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prvo gostovanje u Kini u koncertnoj sali u Tjandžinu i koncert u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Nastup Kvarteta u beogradskom Studiju 6 uživo je prenosio RTS Digital.

Članovi Kvarteta bili su mentori mladim polaznicima Zimske radionice gudačkog kvarteta u Podgorici u januaru ove godine i tom su prilikom priredili koncert u Modernoj galeriji Muzeja grada Podgorice. Prvi kompakt disk Kvarteta - sa delima Betovena i Bramsa, u izdanju Beogradske filharmonije i uz učešće klarinetiste Ognjena Popovića, objavljen je 2015. godine.

U sezoni 2013/14. Kvartet sa svojim gostima izveo pet programa kamerne muzike u sali Beogradske filharmonije, u okviru ciklusa nazvanog Quartet+1. Osim kompozicija za gudački kvartet, ciklus je obuhvatio i kvintete sa dve viole, sa klarinetom, klavirom i glasom.

Među ostalim nastupima Kvarteta u Srbiji i regionu su i otvaranje Klasik Festa u Pančevu, obeležavanje Dana Evrope u organizaciji Kancelarije EU u Srbiji, nastup u okviru Konferencije Kreativna Evropa u Kulturnom centru Grad, koncerti na brodu Amadeus Rojal na putu od Beča do Crnog mora, koncerti u Gračanici, Kragujevcu, Inđiji, Mostaru i Trebinju, kao i nastupi u Gornjem Milanovcu, Subotici, Vršcu i selu Stanišor na Kosovu i Metohiji, u okviru humanitarnih i društveno odgovornih projekata Beogradske filharmonije.

Na koncertu u Studiju 6 Radio Beograda, bila su dela Antona Veberna (Langsamer Satz u Es duru) i Ludviga van Betovena (Gudački kvartet broj 10 opus 74 u Es duru Harfa).

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи