Vek harmonike

Snimak sa koncerta ansambla Pre-art solisti iz Švajcarske održanog 10. aprila ove godine u Sali Prve kragujevačke ginazije. Ovaj nastup organizovan je u okviru Koncertne sezone Konvivum muzikum 16/17.

Organizacija Konvivum muzikum osnovana je 2015. godine, i od samog početka predstavlja svojevrsno osveženje na muzičkoj sceni Kragujevca, ali i Srbije. Kreativni tim mladih ljudi koji vode Konvivum muzikum organizuje aktivnosti kojima afirmišu mlade umetnike, a jedan od ciljeva je i promovisanje srpske umetnosti u inostranstvu. Iako su mlado udruženje, već su prepoznatljivi po Festivalu kamerne muzike Konvivum muzikum. Po rečima našeg eminentnog harmonikaša i pedagoga Vladimira Blagojevića: posmatrajući programski koncept, „izbor kamernih sastava, te diverzitet muzičkih stilova i epoha koji se predstavljaju na Festivalu, ali i tokom koncertne sezone koju organizuju, ovi događaji ispunjavaju težnje i potrebe poštovalaca umetničke muzike".

Pre-art je osnovan 2001. godine kao organizacija posvećena kulturnoj razmeni između Švajcarske i zemalja Istočne Evrope, sa posebnim fokusom na područje Balkana i oblasti Kavkaza. Glavni cilj organizacije je promocija mladih muzičara i kompozitora iz ovih zemalja, kroz organizaciju takmičenja za mlade kompozitore, premijerna izvođenja i turneje.

Osnovan iste godine kad i organizacija, ansambl Pre-art solisti sastavljen je od profesionalnih muzičara, specijalizovanih za savremenu muziku. Repertoar ansambla u najvećoj meri uključuje radove koji su poručeni od Pre-art organizacije kao i nagrađivana dela sa takmičenja. Kompozicije koje izvode pokrivaju široki stilski spektar, bez oslanjanja na velika imena klasične i savremene muzike. Prošle godine sastav je dobio nagradu grada Ciriha kao Ansambl godine.

Na koncertu koji je održan 10. aprila ove godine u Sali Prve kragujevačke gimnazije ansambl Pre-art solisti iz Švajcarske nastupio je u sastavu: Boris Previšić - flauta, Matijas Arter - oboa/lupofon, Rafael Kameniš - saksofon, Vladimir Blagojević - harmonika, Žil Grimetr - klavir, Tobijas Moster - violinčelo i Aleksandar Gabris - kontrabas.

Na početku ćete čuti ostvarenje pod nazivom Mesta Štefana Virta iz 2017. godine. Kao dugogodišnji član ansambla Pre-art solisti, autor je putovao jugoistočnom Evropom i Kavkazom, i u njegovom sećanju se, kako kaže, stvorila neka vrsta arhive zvukova, tj. utisaka: mešavina pravoslavnih crkvenih zvona i poziva mujezina koje je čuo u Sarajevu, nadvikivanje limenih orkestara u Beogradu kao i nebeska dužina celovečernjeg uskršnjeg bogosluženja u Tbilisiju. Sledeća kompozicija na koncertu bila je Transfiguracija makedonske autorke Marijane Janevske, dobitnice Pre-art nagrade za mlade kompozitore.

Sledi ostvarenje pod nazivom: identifikacija, promenljivost, stagnacija mladog hrvatskog autora Matka Brekala. Inspracija su bili ljudsko ponašanje i savremeni društveni problemi, a u ovom slučaju identifikacija je povezana sa svesnim i nesvesnim ponašanjem ili stanjima svesti. Promnljivost je predstavljena kroz sledeće osobine: kreativnost, empatija, idividualnost, a stagnacija, kao najgore stanje ljudske egzistencije predstavljeno je kroz hedonizam, pohlepu, depresiju, strah i ravnodušnost. Formalna struktura komada je izedena iz navedenih osobina: svaka od njih je opisana jedinstvenim motivima, koje su procesuirane u vremenskom okviru od 30 sekundi.

Do kraja emisije VEK HARMONIE slušaćete još dve kompozicije koje su izvedene na ovom koncertu. Prvo fugu Meduza Matijasa Artera, oboiste, kompozitora i umetničkog rukovodioca ansambla, koja je kao znak prijateljstva ali i zahvalnosti na intezivnoj saradnji 2015. godine posvećena muzičarima Pre-art solisti. Tom prilikom kragujevačka publika je po prvi put imala priliku da vidi i čuje jedan relativno nov instrument - lupofon, odnosno bas obou. Nakon toga čućete Septet za 13 izvora Vinka Globokara, koji je autor 2016. godine posvetio ansamblu Pre-art solisti. Ovo muzičko-scensko delo obiluje dramaturškim efektima u vidu recitovanja, pevanja i drugih akcija koje su međusobno iskombinovane. Kompoziciju izvodi sedam muzičara na više instrumenata, a jedan od njih je i lupofon. Ovaj komad je sled 13 virtuoznih solo deonica, koje ostalih šest muzičara prate, razvijaju, komentarišu ih ili im protivureče. To su burni unutrašnji monolozi preneseni u muzičke parametre zamagljene bukom, koji predstavljaju različite dramske situacije.

Urednica emisije Marija Vuković



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво