Studije

Teri Iglton – Kultura: od Herdera do Holivuda

U sedmičnom ciklusu STUDIJE, koji je na programu od 24. do 28. aprila, možete slušati esej Terija Igltona „Kultura: od Herdera do Holivuda”.

Moderni koncept kulture ima mnoge izvore. Ta ideja se proslavila krajem osamnaestog veka kao kritika industrijalizma, ali isto tako i kao oštra kritika pojma revolucije. Otprilike u isto vreme ona je postala ključni koncept u jeziku romantičarskog nacionalizma. Kako je devetnaesti vek tekao, pojam kulture se zaplitao u debatama o kolonijalizmu i antropologiji, ali je isto tako počeo da služi kao zamena za religijske vrednosti koje su bile u opadanju. U prvim decenijama dvadesetog veka, kultura se razvijala u značajnu industriju, ulazeći u svest naroda na nove načine bez presedana. U srednjim decenijama istoga veka ona je postala vitalni faktor u novim oblicima političkog konflikta, jedan fenomen koji je iskrsnuo u naše vreme pod maskom multikulturalizma i politike identiteta. Razmatranju pomenutih problema biće posvećen tekst Terija Igltona „Kultura: od Herdera do Holivuda".

Esej je prvobitno objavljen i knjizi Culture koju je 2016. objavila izdavačka kuća Yale University Press. Na srpskom jeziku ova studija će se pojaviti u izdanju Klia.

S engleskog preveo: Đorđe Krivokapić.

Urednik emisije: Nemanja Mitrović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво