Hronika Trećeg programa

Možete slušati osvrt Ane Tasić na predstave izvedene na 14. Beogradskom festivalu igre, kao i osvrt Ivana Radosavljevića na roman Vladana Matijevića „Susret pod neobičnim okolnostima”.

Na četrnaestom Beogradskom festivalu igre, koji je održan od 24. marta do 11. aprila, ivedeno je četrnaest plesnih predstava, a Ana Tasić izdvaja koreografka ostvarenja Dobri pasoši, loši pasoši Helene Valdman iz Berlina i Betroffenheit kanadskih autora Kristal Pajt i Džonatana Janga.

Koreografska predstava Dobri pasoši, loši pasoši izvedena je 31. marta u Ateljeu 212. Reč je o društveno angažovanom delu u kojem se preispituju problemi vezani za ograničavenje slobode kretanja pripadnicima određenih nacija. Tridesetak izvođača započinju komad kao homogena celina da bi se tokom predstave, kako im se preko zvučnika postavljaju određena politička pitanja, postepeno razdvajali - deleći se na baletske igrače i akrobate, dok se između njih volonteri postavljaju kao živi zid.

U Sava centru je 7. aprila igrana žanrovski hibridna predstava Betroffenheit, čiji naslov na nemačkom znači „stanje šoka". Jezikom plesa, performansa i teatra, izvođači su istražili posledice doživljenih trauma. Osnova predstave je dokumentaristička - autor teksta i glavni izvođač Džonatan Jang je preživeo smrt svoje ćerke u požaru 2009. godine, pa je tako ovo delo vid prevazilaženja njegove lične tragedije. Vođeni Jangovim repetativnim i hipnotičkim tekstom i minimalistički ekspresivnom koreografijom Kristal Pajt, šest igrača precizno i spretno, nežno i surovo u isto vreme, oblikuju različite aspekte i faze borbe sa sobom.

* * *


Roman Vladana Matijevića Susret pod neobičnim okolnostima, koji je prošle godine objavila izdavačka kuća Laguna iz Beograda, mogao bi se odrediti kao hrišćanski horor, ali kako se delo odvija, uočiće se da taj žanrovski obrazac autor prihvata samo da bi ga travestirao, komentariše Ivan Radosavljević. Fabulativna postavka je jednostavna - anđela koji se našao u nevolji glavna junakinja treba da zaštiti od demonskih napada. Međutim, anđeo u ovom romanu nije bespolno i nevino biće, nego je u nevolju dospeo zbog svojih nepočinstava, dok je junakinja koja ga štiti starica bez dlake na jeziku koja ne trpi licemere, budale, naivčine, smetenjake i potpuno je lišena rodno-porodičnih predrasuda. Pripovedajući o privremeno palom anđelu koga od paklenih aveti brani ova neobična juniakinja, Matijević ispisuje roman koji je ne samo originalan, zabavan, prožet mračnim i pomerenim humorom, već je i ozbiljno subverzivan u kontekstu naše savremene kulture.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво