Studije

Karl Gustav Jung: Praktična primenljivost analize snova

U ciklusu STUDIJE, koji emitujemo od ponedeljka 3. do petka 7. aprila, možete slušati izlaganje Karla Gustava Junga „Praktična primenljivost analize snova”, iz 1931. godine i tekst „Terapeutska vrednost abreakcije” iz 1921. Sa nemačkog i engleskog prevela Aleksandra Kostić.

Iako priznaje da je analiza snova u terapiji veoma sporna tema, Jung ne odustaje od pokušaja da iznađe praktične učinke analize. Kada snovi ne bi bili izraz podsvesnog, primećuje Jung, oni ne bi bili drugo do lusus natureae, besmislena nakupina razdrobljenih ostataka dana. Ovako, snovi su izraz našeg sopstva, a na analitičaru je da tehnikom tumačenja pronađe njihov smisao, da iščita poruke koje nam oni prenose. Upućujući na niz primera iz sopstvene ptrakse, ali i iz prakse drugih psihoanalitičara, Jung ubedljivo pokazuje da nam snovi daju bogat materijal samo u onoj meri u kojoj se ne odvajamo od svakodnevnog iskustva.

U tekstu „Terapeutska vrednost abreakcije” Jung razvija teoriju neuroza koju su postavili Bojer i Frojd. Ključni pojam u toj teoriji je, naravno, trauma. Sa sebi svojstvenom lucidnošću Jung traume tumači iz perspektive onih koji se opiru dolasku do uzroka traume, analizirajući, pre svega, mehanizme otpora. Ti mehanizmi otpora sabiraju se u kompleksima koji se, piše Jung, tiranski nameću svesti. Da li je, pak, moguće doći do traume i u analitičkom postupku je prevazići, zavisi pre svega od ponavljanja doživaljaja koji je do traume doveo. U uzbudljivom izvođenju psihoanalitičar na videlo inosi čitav niz motiva sa kojima se, u zajedničkom radu, suočavaju i pacijent i analitičar.

Čita Marica Milčanović
Urednik Ivan Milenković





Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи