Vek harmonike

Predstavićemo odabrane numere sa albuma „Dva” nemačke umetnice Margit Kern.

Rođena 1967. godine u Darmštatu, Margit Kern je diplomirala na Akademiji Sibelijus u klasi Matija Rantanena. Nastupala je širom Evrope, Sjedinjenih Američkih Država i Azije, a sarađivala je sa Roterdamskom filharmonijom, Ansamblom Modern, Integral i drugim. Sa oboistkinjom Katarinom Bojml osnovala je duo „Mikstura” u cilju proučavanja i interpretacije muzike renesanse i ranog baroka, ali i savremenih kompozitora, koje ove umetnice izvode na šalmaju i harmonici.

Margit Kern svojim radom prati savremene tendencije u literaturi za klasičnu harmoniku, sa posebnim fokusom na finsku muziku. Za razliku od ruske škole, u Zapadnoj Evropi je odavno napušten pristup harmonici na orkestarski način, već je pažnja usperena na delikatne detalje instrumenta. Istraživanje tonskih granica, te raznolikih efekata koje instrument može da proizvede postali su fokus mnogim autorima.

Margit Kern se bavi i izučavanjem analize savremene muzike u saradnji sa kompozitorkom i pedagoškinjom Aneli Arho-Tijensu, a trenutno radi kao profesor harmonike na Fakultetu muzičke umetnosti u Bremenu.

Album „Dva” deo je posebnog programa koji je poručio, a potom i objavio Nemački radio. Na ovom izdanju objavljena su dela savremenih autora za solo harmoniku i harmoniku i elektroniku, a po rečima Margit Kern, cilj je bio da se zvučno istraže granice simbioze i razdvajanja. Većina ovih ostvarenja nastala je povodom stogodišnjice rođenja nemačko-jevrejske filozofkinje Hane Arent.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи