Vek harmonike

Festival Dani harmonike – nove smernice, Ljubljana

Nakon višedecenijske festivalske tradicije u Srbiji i Hrvatskoj, od prošle godine je i Slovenija dobila svoj festival pod nazivom Dani harmonike – nove smernice. Čućete snimak sa koncerta koji je održan 9. marta prošle godine u Dvorani Lucijana Marije Škerjanca, na Konzervatorijumu za muziku i balet u Ljubljani. Zanimljivo je da su selektori festivala u prvo izdanje uvrstili akademske orkestre koji su bili pratnja solistima: Gudački kamerni orkestar Muzičke akademije iz Ljubljane, Kamerni orkestar Konzervatorijuma za muziku Đuzepe Tartini iz Trsta i Gudački orkestar Muzičke akademije iz Pule. Solisti su bili takođe mladi umetnici, harmonikaši Andraž Frece, Neno Atanasković i Genadij Rotari, a nastupio je i duo harmonika Furiozo. Ovi umetnici premijerno su izveli dela za harmoniku i gudački orkestar slovenačkih, srpskih i italijanskih autora: Korada Rojca, Leona Firšta, Laure Mjede Čuperjani i Gabrijelea Vanonija.

Na početku emisije čućete kompoziciju pod nazivom Polja broj IV za dve harmonike i gudački orkestar Korada Rojca iz 2015. godine. Sviraju Duo Furiozo, koji čine Nikolina Furić i Mirko Jevtović i Gudački kamerni orkestar Muzičke akademije iz Ljubljane. Diriguje Slaven Kulenović.

Furićeva i Jevtović su Duo Furiozo osnovali 2009. godine. Dobitnici su brojnih priznanja i nagrada, a sarađuju sa savremenim kompozitorima kao što su Tomas Marko, Uroš Rojko, Korado Rojac, Vladimir Trmčić i drugi.

Čućete i ostvarenje pod nazivom Končertino za harmoniku i gudački orkestar mladog slovenačkog kompozitora Leona Firšta. Sviraju Andraž Frece i Gudački kamerni orkestar Muzičke akademije iz Ljubljane.

U drugom delu koncerta održanom na prvom festivalu Dani harmonike nove smernice 9. marta prošle godine u Ljubljani, premijerno su izvedene još dve kompozicije. Prvo ćete čuti Versus, tri slike za harmoniku i gudački orkestar srpske autorke Laure Mjede Čuperjani koju su izveli Neno Atanasković i Gudački orkestar Muzičke akademije iz Pule. Nakon toga, čućete i Elegiju za harmoniku i gudački orkestar Gabrijelea Vanonija u tumačenju Genadija Rotarija i Kamernog orkestra Konzervatorijuma za muziku Đuzepe Tartini iz Trsta. Diriguje Slaven Kulenović.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара