Studije

Časlav Koprivica: Vanredno stanje u marginalnom svijetu života

U sedmičnom ciklusu STUDIJE možete slušati tekst Časlava Koprivice „Vanredno stanje u marginalnom svijetu života. Razmišljanja o hermeneutici situacije Mileta Savića”.

Nepristojno retko se događa da domaći teoretičari komentarišu tekstove svojih kolega. Časlav Koprivica je, utoliko, napravio osvežavajući iskorak time što se, u svojoj studiji oslonio na delo prerano preminulog filozofa Mileta Savića.

U tekstu „Vanredno stanje u marginalnom svijetu života. Razmišljanja o hermeneutici situacije Mileta Savića Koprivica problematizuje odnos margine i periferije polazeći od onoga što naziva hermeneutikom margine. Margina se, dakle, određuje pre svega svojim odnosom prema centru, ali to ne znači da margina ne poseduje i uporišta koja su, manje ili više, nezavisna od centra. Na mestu napetosti između zavisnosti od centra i autonomne pozicije razvija se specifična hemeneutika koja mora da zahvati oba ta momenta. Ono, dakle, što je predmet refleksije pojavljuje se, u istom gestu, i kao ono što refleksiju pokreće, te se i u ovoj perspektivi ocrtava hermeneutički krug: izmicanje iz konteksta iznova vodi kontekstualizaciji, s tim što hermeneutički krugovi više obrazuju spiralu nego zatvoreni krug.

Problematizujući, dakle, odnos centra i margine Koprivica izvodi i političke posledice koje se kreću u rasponu od odnosa kolonizatora i kolonizovanog, do, gotovo, metafizičke prevlasti centra. No, otpori centru su takođe konstituvni za marginu što, naravno, dovodi do novih zapleta s kojima se Časlav Koprivica, na sebi svojstven način, nosi u ovoj studiji.

Urednik emisije Ivan Milenković

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара