Vek harmonike

Predstavićemo najnoviji album „Cool Memories” Klaudija Jakomučija, koji je krajem prošle godine objavila Italijanska akademija za harmoniku iz Urbina.

Klaudio Jakomuči diplomirao je 1992, sa samo 18 godina, na Konzervatorijumu u Grenoblu, a potom i na amsterdamskom Aleksandar tehnik centru. Pored toga studirao je i klasičnu muziku južne Indije na Konzervatorijumu Svelink u Amsterdamu. Putovao je širom Evrope u cilju usavršavanja sa najboljim profesorima kao što su Žan-Lik Manka, Vladimir Zubicki i Mouns Elegard. Oni su mu, kako sam Jakomuči kaže, pomogli da kao mlad umetnik razume značaj razvoja harmonike, ali i neprestanu evoluciju pedagogije. Osnovao je klasu na Italijanskoj akademiji za harmoniku u Urbinu gde predaje, a radio je i kao profesor harmonike na Konzervatorijumu Luiza D’Anuncio u Peskari.

Jakomuči je nastupao kao solista i kamerni muzičar sa najeminentnijim muzičarima i orkestrima Italije i Evrope. Od 2002. godine sarađuje sa koreografkinjom i plesačicom Ketlin Dilejni, sa kojom istražuje granice muzike i plesa u različitim aspektima: kroz žive nastupe, ili kroz susret elektroakustične muzike i video rada. Takođe, Jakomuči je objavio i nekoliko publikacija o tehnikama na harmonici koje su prevedene na engleski i hrvatski jezik. Autor je knjige pod nazivom Ovladavanje tehnikama harmonike koja se bazira na čuvenoj „Aleksandrovoj tehnici”, a urednik je i zbornika radova Perspektive moderne harmonike.

Album Cool Memories krajem prošle godine objavila je Italijanska akademija za harmoniku iz Urbina. Ovaj album sadrži Jakomučijeve kompozicije nastale u periodu od 2005. do 2015. godine, a po rečima autora, u svojim radovima istraživao je kretanje zvuka u prostoru, koristeći snimljen zvuk i žive instrumente, čime je stvarao duboko akustični prostor.

Slušaćete svitu Cool Memories za harmoniku i traku, koja je svojevrsni omaž francuskom filozofu kulture, sociologu i fotografu Žanu Bodrijaru. Potom ćete čuti ostvarenje pod nazivom Tarantolata iz 2010. godine. Ovaj energični solo komad inspirisan je paganskim obredom Tarantula koji potiče iz južne Italije, a koji je se održavao do kasnih 70-ih godina prošlog veka. Nakon višečasovnog trajanja obreda, čiji je cilj bio da učesnike, odnosno Tarantolate, igrom dovede do stanja transa, kada doživljavaju pročišćenje i kada ih sveci oslobađaju duševnih muka. Ovaj kratki komad deo je polučasovnog performansa Arahna za plesača, harmoniku, video projekciju i elektro-akustičnu podršku. Slede kompozicije Pakleni krugovi za harmoniku i traku i Vrtlog za tri harmonike iz 2014. godine. Imitacija zvuka rotacione kupole stare astronomske opservatorije je početni motiv, nakon čega tri harmonike, pozicionirane daleko jedna od druge u nišama kružne prostorije repriziraju motive. Tako dobijeni tonovi oblikuju se, po rečima autora, u dinamičke impulse koji sugerišu spiralu.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво