Sociološka istraživanja

Gazela Pudar Draško: (Samo)razumevanje angažmana intelektualaca u građanskom društvu Srbije

U ciklusu SOCIOLOŠKA ISTRAŽIVANjA, od ponedeljka, 27. februara, do četvrtka, 2. marta, možete slušati tekst Gazele Pudar Draško „(Samo)razumevanje angažmana i mogućnosti intelektualaca u građanskom društvu Srbije u prvoj deceniji 21. veka”.

Gazela Pudar Draško u tekstu analizira angažman intelektualaca u post-petooktobarskom periodu, njihove dileme i prepreke koje percipiraju u odnosu na svoj angažman u društveno-političkom životu Srbije zaključno sa 2010. godinom. Autorka se posebno bavi shvatanjem angažmana intelektualaca, odgovornošću koju nosi takav angažman i percepcijom sopstvenog delovanja u okviru građanskog društva. Analizira i stavove prema drugim ključnim akterima društveno-političkog života, kao što su političke partije, mediji i nevladine organizacije.

Nalazi istraživanja su pokazali izraženu skepsu prema sopstvenoj volji i mogućnostima za javno angažovanje, ali i visoko vredovanje idealno-tipskog poimanja intelektualaca manifestovano u intelektualnoj superiornosti i ogorčenosti zbog osećaja marginalizovanosti”, ističe Gazela Pudar Draško.

Tekst čita Marica Milčanović.
Urednica
Olivera Nušić.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво