Operska sezona Euroradija 2016/2017

Igor Stravinski: Život razvratnika

Snimak opere Život razvratnika Igora Stravinskog ostvaren je 9. aprila 2016. godine u Finskoj nacionalnoj operi u Helsinkiju. Uloge tumače: Hana Rantala kao En Trulav i Stiv Dejvislim kao Toma Rejkvela. Koit Soasep nastupa kao Enin otac, Trulav. Jako Kortekangas je Nik Šedou, Merle Silmato je Majka Guska, madam u bordelu, a Paivi Nisula tumači lik Turkinje Babe, dok je Juha Eskelinen čuvar ludnice Bedlam. Horom i orkestrom Finske nacionalne opere diriguje Eivind Gulberg Jensen.

Izložba istoimenog ciklusa slika engleskog umetnika iz XVIII veka Vilijama Hogarta, inspirisala je Stravinskog da se okuša u komponovanju operskog dela. Povezao se sa poznatim britanskim pesnikom Vistanom Hjuom Odnom, inače i Britnovim saradnikom, koji je napisao libreto. U ovom delu Stravinski je težio otkrivanju odnosa između umetnikovog nesvesnog, njegove sudbine i moralnih vrednosti.

I pored toga, Život razvratnika je dobio negativne kritike na premijeri u teatru La Feniče 1951. godine. No, kasnije scenski je uprizorena više nego bilo koje drugo opersko delo nastalo posle Pučinijeve smrti, postavši sastavni deo repertoara velikih operskih kuća. Opera Život razvranika je neoklasično delo i formalno je oblikovana kao opera sa "numerama" - sa jasno zaokruženim arijama i ansamblima koje odvajaju rečitativi.

Siže opere: En i Tom su zaljubljeni par, ali je Enin otac sumnjičav prema izabraniku svoje ćerke, koji bez truda želi da stekne bogatstvo. Kako bi opovrgao to mišljenje, Tomu priskače u pomoć njegov alter-ego Nik Šedou koji mu nudi pogodbu: dobiće željeni novac, ali će za godinu dana morati da otplati svoj dug. Ispostavlja se da Nik Šedou nije samo Tomov mračni dvojnik, već i personifikacija đavola koji zavodi naivne i gramzive. Stiže iznenadna vest da je Tom dobio bogatstvo od nepoznatog rođaka, zbog čega mora da ode u London. Tamo se mladić predaje razvratu u javnoj kući Majke Guske.

U međuvremenu, En verno čeka svog verenika koji joj se ne javlja. Nik Šedou govori Tomu da jedino odbacivanje svih društvenih normi donosi sreću, te ga nagovara da se oženi ženom sa bradom, Turkinjom Babom. En dolazi Tomu u posetu i ostaje zapanjena kada ugleda Tomovu suprugu. On shvata da je pogrešio i želi ponovo da osvoji svoju bivšu verenicu. Godinu dana je na izmaku i Nik Šedou se vraća da naplati dug, odnosno da uzme Tomovu dušu. Jedino što može da spasi razvratnika je da u kartaškoj igri sa đavolom pogodi poleđinu karata. On to i čini. Nik Šedou gubi bitku, ali odlazeći uzima Tomov razum. Tom završava u ludnici, uveren da je Adonis koji je pronašao svoju Veneru, kada ga iz samilosti poseti nesrećna En.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво