In memoriam – Radmila Gligić

U subotu, 24. decembra, preminula je Radmila Gligić, dugogodišnja urednica u redakciji za kulturu Trećeg programa.

Radmila Gligić je ceo svoj radni vek, počevši od 1957. godine, provela u Radio Beogradu, najpre u tadašnjem sektoru za kulturu i umetnost, a potom na Trećem programu, na čijim talasima je prisutna gotovo od samog početka, odnosno od 1966.

Tokom višedecenijskog novinarskog i uredničkog staža, koji, zapravo, nikad nije okončan, budući da je i nakon odlaska u penziju volonterski nastavila da učestvuje u kreiranju programa, uredila je i realizovala niz autorskih serijala, vezanih prvenstveno za književnost, kako domaću, tako i inostranu. Među njenim autorsko-uredničkim ostvarenjima ističu se antologijski serijali U originalu i Iskustva (u kojima su gostovali najpoznatiji svetski pesnici i umetnici, poput Josifa Brodskog ili Đorđa de Kirika), Biće i jezik i Prelistavanja (u saradnji sa jednim od najznačajnijih „trećeprogramskih autora, Radomirom Konstantinovićem), kao i Putevi proze, Tokovi poezije, Viđenja i Trajni snimak.

Za potrebe pomenutih emisija vodila je na desetine razgovora s nekim od najvećih i najznačajnijih autora na svetskoj književnoj sceni, od Pabla Nerude i Leopolda Sengora do Danila Kiša i Gintera Grasa. Za razgovor sa Radomirom Konstantinovićem dobila je 1985. godine godišnju nagradu Radio Beograda, a 2014. dodeljeno joj je za životno delo i najuglednije priznanje Radio Beograda, „Zlatni mikrofon.

U znak sećanja na uvaženu i dragu koleginicu večeras ćemo u emisiji Književni dijalozi reprizirati snimak njenog razgovora s jugoslovenskim piscem Rankom Marinkovićem, a u emisiji Iskustva snimak izlaganja italijanskog slikara Đorđa de Kirika, čiji prevod čita Radmila Gligić.





Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи