Umetnost sviranja čembala

U sedmoj emisiji iz ciklusa koji priređujemo povodom tristote godišnjice od objavljivanja didaktičkog izdanja Umetnost sviranja čembala Fransoa Kuprena slušate kompozicije Kuprena i Šarla Noblea

Kuprenova Dvanaesta svita, poslednja iz Druge sveske komada za čembalo, objavljene 1717. godine, zanimljiva je zarad kombinovanja mitološke tematike sa intimnim prizorima doma i porodice. Tako pored komada „Atalanta” i „Koribanti”, inspirisanih grčkom mitologijom, pronalazimo komade „Prelja”, „Intima”, i slične vinjete domaće, idilične atmosfere. Ova dva tematska kruga karakteristična su za francusku umetnost prve polovine XVIII veka, ali su po pravilu čvrsto žanrovski omeđena i ne pojavljuju se združeno. Iz ovog aspekta možda treba tumačiti i naslov prvog komada ove svite – „Uparenost”.

Kompozitor, čembalista i orguljaš Šarl Noble, rođen 1715. godine, pripada jednoj od poslednih generacija francuskih majstora čembala. Sredinom XVIII veka bio je aktivan kao izvođač u Parizu, pre svega u Operi, ali i u nekoliko crkava, te kao pedagog. Iz njegovog opusa izdvaja se Zbirka novih komada za čembalo, koju je autor publikovao 1757. godine, a koju odlikuje tehnička veština, ali i konzervativni idiom. Druga svita iz ove zbirke započinje komadom koncipiranim kao omaž drugom kompozitorovom instrumentu – orguljama, a nastavlja se promenadnom slikom pariskog predgrađa Sen Klu. Svita sadrži i nekoliko karakternih komada koji podražavaju nacionalne stilove: upečatljivi, opsežni i brzi „mađarski” komad, te završni „katalonski” stav.

Srđan Atanasovski



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво